Política

Reobren l’AP-7 en els dos sentit a la frontera després de 31 hores de tall convocat pel Tsunami Democràtic

Retiren les restes de la protesta i les furgonetes utilitzades per transportar la infraestructura del bloqueig

Tsunami Democràtic fa una nova crida a circular lentament per la frontera basca per Behobia amb la intenció de col·lapsar-la aquesta tarda

Finalment, l’AP-7 a la frontera s’ha reobert al trànsit en els dos sentits de la marxa després de 31 hores. Primer s’ha restablert la circulació en sentit sud i posteriorment en sentit nord. El tall convocat pel Tsunami Democràtic va començar dilluns a les nou del matí i s’ha acabat cap a les onze després de l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra, la policia francesa i Guàrdia Civils. Des d’aleshores, desenes d’operaris han treballat contrarellotge per enretirar les restes de les barricades, material de les obres que s’estan fent a la via i també dues furgonetes de lloguer que s’havien fet servir per transportar la infraestructura de la protesta. Hi ha centenars de camions aturats a la Jonquera i a la resta de la comarca.

D’altra banda, centenars de persones bloquegen l’N-II a la Jonquera amb talls intermitents i simultanis. Convocats pel Tsunami Democràtic, quan s’apropen els Mossos d’Esquadra o la Guàrdia Civil es dispersen i marxen cap a un altre punt per tallar uns metres més enllà. Col·loquen troncs, contenidors i tot tipus d’objectes que després els policies han de retirar. Alguns manifestants ja s’han emportat algun cop de porra. Desenes de camions han quedat atrapats. El tall es fa al costat de l’AP-7, que ja ha estat desallotjada tot i que encara està tancada. Operaris treballen per retirar tots els elements que els manifestants havien col·locat, molts procedents de les obres que s’estan fent a la zona. També s’ha de netejar la cera que s’ha abocat a l’asfalt.

L’AP-7 sense manifestants

L’AP-7 en sentit nord ha quedat buida de manifestants a la frontera després de l’actuació de la policia francesa, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. Els diferents cossos policials han encapsulat els manifestants que quedaven i els obliguen a dirigir-se cap al Pertús. El Tsunami Democràtic ha cridat a tallar la N-II a la Jonquera i ha obtingut la resposta d’un miler de persones. Agents antiavalots de la Guàrdia Civil, que han deixat els vehicles policials a l’AP-7, s’han dirigit cap a la nacional. L’autopista es manté buida de manifestants, però el trànsit encara no està reobert. Les grues treballen per retirar la resta.

Dinou detinguts

La policia francesa ha detingut aquest dimarts al tall de l’AP-7 a la frontera 18 persones acusades de pertorbar la circulació, mentre que els Mossos d’Esquadra n’han detingut un altre per atemptat a l’autoritat. Els detinguts per la Gendarmeria han estat posats a disposició judicial, segons han confirmat fonts policials a l’ACN. L’AP-7 ha quedat buida de manifestants a la frontera després de l’actuació policial contra la protesta convocada pel Tsunami Democràtic.

Nova crida

Tsunami Democràtic ha fet una crida a circular aquest dimarts a les 18h de la tarda a 60 quilòmetres per hora entre el peatge de l’A8 d’Oiartzun i el d’Hendaia per tots dos carrils amb els llums d’emergència engegats per col·lapsar la frontera basca de Behobia. En una operació que han anomenat ‘ Cargol’ , el moviment assegura que Catalunya i País Basc viuen un conflicte polític “no resolt” amb l’Estat, que només ofereix “imposició i repressió”, mentre la ciutadania “lluita i reclama drets democràtics i fonamentals”. Per això, demanen oferir una “solució democràtica” per a Catalunya i Euskadi.

En aquest sentit, Tsunami Democràtic reclama que Espanya faci seva la idea de ‘Sit and Talk’ i afirma que “cal aturar” la repressió i demanar la llibertat de totes les persones represaliades i exiliades. “El problema no és ni Catalunya ni Euskal Herria: el problema és un estat espanyol incapaç d’oferir una solució democràtica al conflicte que ell mateix ha creat”, asseguren en un comunicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia