Política

MARC LAMUÀ

CAP DE LLISTA DEL PSC AL CONGRÉS PER GIRONA

“Sense govern a Madrid no es pot dialogar”

No la veu tant com un càstig, i celebra que les opcions més moderades hagin rebut més suports

Han mantingut representació i bona part del resultat del 28-A, però l’abstenció sembla que els ha castigat més per la repetició electoral...
Hi ha hagut una baixada de la participació i ha perjudicat sobretot les opcions majoritàries, però mantenim posicions i l’electorat ha tornat a apostar per les opcions més moderades a banda i banda.
És un senyal que la gent aposta pel ‘sit and talk’ i una negociació fluida entre el govern estatal i el de la Generalitat, passada la tensió de la campanya?
La primera feina que tenim ara mateix, al Congrés, és fer un govern estable i suficientment fort perquè pugui treballar i actuar amb coherència. Perquè sense govern a Madrid no es podrà parlar de res ni dialogar.
Això passa per les esquerres i l’independentisme, o per demanar l’abstenció del PP a Madrid?
Passa per tothom. No ho demanem tampoc explícitament ni només al PP. En aquest moment, cal altura de mires per part de totes les forces polítiques, en un panorama tan fragmentat com complex per a la governabilitat.
Com veuen l’ascens de Vox, arran de la segona convocatòria electoral?
L’ascens de Vox, en aquest moment de crispació política elevada, és horrorosament normal. Hi ha competència entre opcions radicals i les posicions de la ultradreta també ho han fet i han guanyat pes. Ho lamentem i ens tocarà fer feina per construir un cordó sanitari al seu voltant. No només es tracta de confrontar-hi idees, sinó d’arraconar-los al lloc que els pertoca.
L’aposta federalista del PSC té cabuda en aquest panorama, on fins i tot Sánchez ha endurit el discurs recentralitzador?
Amb la qüestió federal s’ha generat una polèmica més fictícia que real. La voluntat de perfeccionament de l’estat federal figura en els documents programàtics, però mentre que a ERC no se li exigeix donar compte constantment del seu pedigrí independentista, al PSC sí sobre la voluntat federalista.
I pel que fa a la legislatura, com l’afronta?
Doncs amb ànim de desencallar els molts reptes dels electors gironins, amb projectes d’infraestructures com ara el desdoblament de l’N-II, que es pot apreciar que en els darrers mesos s’ha reactivat amb el govern del PSOE. Anem al Congrés, també, a fer molta feina del dia a dia, i de formigueta i trobada entre els representants electes dels diferents grups, com hem fet sempre independentment de les nostres sigles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia