Política

estats units

El raid contra Al-Baghdadi causa un nou xoc entre Trump i els demòcrates

L’operació militar de l’exèrcit nord-americà que va matar el líder d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Baghdadi, al nord-est de Síria ha obert una nova crisi entre el president nord-americà, Donald Trump, i els líders demòcrates del Congrés dels Estats Units. La presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va retreure ahir a Trump que no els hagués informat oficialment de l’operació militar que s’havia de dur a terme, tal com li correspondria fer al president i com va fer l’anterior cap de la Casa Blanca, Barack Obama, quan es va llançar l’operació contra el cap d’Al-Qaida Ossama bin Laden. Pelosi va recordar, a més, que l’administració Trump sí que va informar Rússia que planificaven una acció de gran abast.

El president, per la seva part, va justificar el fet de no haver informat els líders demòcrates i, fins i tot, alguns republicans pel procés d’impeachment (destitució) que l’oposició mira d’engegar a la Cambra de Representants. Segons Trump, no es va informar “la Banda dels Vuit [que inclou líders demòcrates i republicans de les dues cambres del Congrés i els responsables dels comitès d’intel·ligència]” perquè “Adam Schiff és el principal bocamoll de Washington”. El demòcrata Schiff, president del comitè d’intel·ligència de la cambra baixa, té un paper clau en la investigació de les pressions de la Casa Blanca a Ucraïna que podrien desembocar en l’impeachment de Trump.

Els mitjans nord-americans especulaven ahir sobre l’impacte que tindria la mort d’Al-Baghdadi en la popularitat del president i, de forma més específica, en el procés de destitució. D’entrada, el raid l’hauria de beneficiar pel que fa a l’opinió pública, però el fet que no n’hagués informat els demòcrates malmet, encara més, la seva relació amb l’oposició. També s’ha agreujat la mala relació entre el president i els serveis secrets. Trump va aprofitar la mort d’Al-Baghdadi per dir a les agències d’intel·ligència que, quan es dediquen a fer la seva feina en lloc d’investigar-lo, s’obtenen resultats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia