Política

El Suprem respon als Franco que la sentència sobre l’exhumació és “clara” i no cal fer cap aclariment

Els magistrats apunten que només l’alt tribunal pot paralitzar el trasllat de les restes i afirma que la negativa del prior del Valle de los Caídos ha “decaigut”

La secció quarta de la sala contenciosa-administrativa ha respost a la família de Francisco Franco que la sentència que avala l’exhumació del dictador és “clara” i no veu “necessari” fer l’aclariment que demanaven els nets de Franco. A una interlocutòria feta pública aquest dimecres, el tribunal determina que “no procedeix aclarir la sentència”. A banda, els magistrats apunten que només correspon al Tribunal Suprem i “a cap altre òrgan judicial diferent” pronunciar-se sobre els acords del Consell de Ministres i l’execució de la sentència que va desestimar el recurs de la família Franco. Així doncs, el Suprem deixa clar que el titular del jutjat contenciós-administratiu 3 de Madrid, José Yusty Bastarreche, que encara no ha aixecat la suspensió cautelar de la llicència d’obres per treure Franco del Valle de los Caídos no pot impedir l’exhumació. També considera que la negativa del prior del Valle de los Caídos va “decaure” amb la sentència que resol el recurs de la família.

A més, la sentència del Suprem ja va determinar que no calia llicència d’obres municipal per treure les restes del dictador, ja que ho considera una obra menor. A la interlocutòria, els magistrats també afirmen que a la sentència ja van “donar per decaiguda” la negativa inicial del prior del Valle de los Caídos a l’exhumació. El tribunal argumenta que la negativa del prior estava condicionada a allò que determinés el Suprem.

El Suprem encara s’ha de pronunciar sobre si aixeca, tal com va sol·licitar l’Advocacia de l’Estat, la suspensió cautelar de l’exhumació. Segons fonts jurídiques, és l’últim tràmit que impedeix que el govern espanyol pugui traslladar les restes del dictador. Són les mesures cautelars que va determinar pels recursos de la Fundació Francisco Franco, l’Associació de la Defensa del Valle de los Caídos i la comunitat benedictina, que encara no ha resolt.

El Suprem va resoldre només un dels quatre recursos contra l’exhumació fa dues setmanes, el de la família del dictador. Els magistrats van avalar el decret del govern espanyol que acorda l’exhumació al Pardo i van rebutjar traslladar les restes a la catedral de l’Almudena, tal com demanava la família en cas que s’aprovés l’exhumació. Resoldrà la resta en línia amb la sentència que rebutja el primer recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia