Política

Frenada de l’economia mundial

L’OCDE vaticina per aquest any el creixement del PIB més baix des de l’última crisi financera

Demana als governs que aprofitin els baixos tipus d’interès per incrementar la despesa pública

El fantasma d’un nou sotrac de l’economia pren força. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va anunciar ahir unes noves previsions força pessimistes sobre la desacceleració mundial, accentuada per la guerra comercial entre la Xina i els Estats Units, i la incertesa imperant en els mercats. Si es complissin les seves previsions, el PIB creixeria aquest any en el conjunt del planeta un 2,9%. És a dir, el nivell més feble des del 2009, marcat per l’esclat de la gran recessió l’any anterior.

“Existeix el perill d’una desacceleració estructural”, va alertar Laurence Boone, economista en cap de l’OCDE, que té la seva seu a París. “Tots els riscos que observem ens porten cap a un terreny perillós per al creixement, però també per a la creació de llocs de treball”, va assegurar després de l’anunci d’unes previsions bastant menys optimistes que les presentades anteriorment pel Fons Monetari Internacional (FMI).

Després d’un estiu marcat per un enduriment en la batalla d’aranzels fronterers entre Washington i Pequín i una situació cada vegada més empantanada en el Pròxim Orient, l’OCDE va rebaixar les seves perspectives publicades a la primavera. Mentre que al maig preveia que el PIB augmentaria en el conjunt del planeta un 3,2%, ara se situaria per sota de la barrera del 3%, amb un 2,9%. Això no només representaria l’augment menys important en l’última dècada, sinó també el mateix nivell que el 2008, quan la crisi de les hipoteques subprime i la caiguda de Lehman Brothers van provocar l’any següent una recessió global del 0,5%. “Les tensions comercials i polítiques alimenten els riscos d’un creixement dèbil que es perllongui en el temps”, va considerar l’OCDE, que tem que s’accentuï el conflicte comercial entre Washington i Pequín, i que un Brexit sense acord “representi un cop per a una economia britànica fràgil”.

Incertesa geopolítica

L’organització internacional també va citar com a focus d’incertesa la situació al Pròxim Orient, tot i que les seves previsions, per falta de temps, no tenen en compte l’impacte econòmic dels atacs el cap de setmana passat contra instal·lacions petrolieres a l’Aràbia Saudita. Aquests van provocar la suspensió temporal de la meitat de la producció d’or negre en el règim wahhabita i, en conseqüència, un increment del preu del barril.

L’OCDE, que també va alertar dels elevats nivells de deute privat, va demanar la intervenció dels estats per dinamitzar les economies. “Si els governs no actuen a partir d’ara, el creixement mundial podria ser inferior al 2,9% previst per aquest any”, va afirmar Boone, per qui les administracions estatals “haurien d’aprofitar els baixos tipus d’interès per invertir”. Davant d’uns bancs centrals que comencen a escassejar d’idees i que constaten que no n’hi ha prou amb la màquina d’imprimir bitllets –les polítiques monetàries expansives– per impulsar l’economia, l’OCDE recomana més despesa pública, sobretot a aquells països que disposen d’importants superàvits pressupostaris i comercials, com ara Alemanya. De fet, la principal potència econòmica europea és una de les més malparades en l’informe. El PIB alemany només augmentaria aquest any un 0,5% i un 0,6% el 2020; això significa dues i sis dècimes menys del que s’estimava al maig. Les perspectives tampoc resulten gaire esperançadores per al Regne Unit, que creixeria un 1% i un 0,9%. En el cas de l’Estat espanyol, segons Boone, aquest “resisteix millor que la mitjana de la zona euro”, el PIB de la qual s’incrementaria un 1,1% el 2019 i un 1% el 2020.

Després d’haver experimentat un dels cicles de creixement macroeconòmic més importants en les últimes dècades, l’economia dels EUA només progressarà aquest any un 2,4% (quatre dècimes menys que en les previsions del maig) i l’any que ve s’haurà de conformar amb un 2% (tres dècimes menys). Una frenada similar experimentarà la Xina. El seu PIB augmentarà un 6,1% el 2019, però l’any que ve hauria de caure per sota de la barrera del 6%. Seria el creixement menys important del gegant asiàtic dels últims 30 anys.

LES FRASES

Tots els riscos que observem ens porten a un terreny perillós per al creixement, però també per a la creació de llocs de treball
Les tensions comercials i polítiques alimenten els riscos d’un creixement dèbil perllongat en el temps
Laurence Boone
Economista en cap de l’OCDE

Àustria vetarà l’acord UE-Mercosur

Redacció

El Parlament austríac ha adoptat una moció que obliga el govern a vetar davant del Consell Europeu l’acord comercial de la UE amb Mercosur, aprovat el juny passat després de 20 anys de negociacions. La proposta va tenir el suport de tots els partits (socialdemòcrates, democratacristians, ultranacionalistes i esquerra), llevat dels liberals, que defensen l’acord, si bé amb algunes modificacions. El govern que vetarà el tractat comercial és el que sortirà de les eleccions legislatives anticipades del pròxim 29 de setembre, que substituirà el gabinet d’experts que dirigeix el país des del juny, quan va caure l’executiu entre conservadors i ultranacionalistes a causa de l’Ibizagate. L’acord amb el Mercosur necessita la ratificació del Consell i del Parlament europeus i de cadascun dels estats membres de la UE per poder entrar en vigor. França i Irlanda també amenacen de rebutjar-lo si el Brasil no fa alguna cosa més per impedir la desforestació de l’Amazones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia