Política

Cuixart demana que la sentència no sigui cap fre

El president d’Òmnium esperona, en el segon aniversari del 20-S, a respondre al Suprem amb “determinació”

Avui fa dos anys que milers de ciutadans van sortir al carrer a defensar les institucions i el dret a l’autodeterminació davant de les detencions i els escorcolls en diverses dependències de la Generalitat. Coincidint amb l’efemèride, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va demanar ahir en una carta als socis escrita des de la presó de Lledoners que la sentència del Tribunal Suprem contra els presos polítics no suposi cap contenció per al moviment independentista: “Després de més de 700 dies [empresonat], hem après que la sentència no pot suposar cap fre, sinó tot el contrari. Des de la presó també hi haurem de donar resposta, mantenint la resolució democràtica del conflicte com a prioritat, des de la lluita no violenta i els grans consensos”. “Estem obligats a continuar protestant perquè els nostres fills també puguin fer-ho en el futur. Ara ja sabem que les amenaces de presó no seran mai més un topall per a les nostres aspiracions nacionals”, hi afegeix.

Debat estèril

Quan fa gairebé dos anys que és a la presó, Cuixart reclama a l’independentisme que fugi d’un debat estèril entre diàleg o confrontació “perquè evidenciar la manca de voluntat d’entesa de l’Estat forma part de l’estratègia de confrontació, i no suposa cap renúncia”. Amb les eleccions espanyoles a la vista, el dirigent independentista va recordar que el conflicte amb Catalunya és el veritable entrebanc per a la governabilitat de l’Estat espanyol.

“Elecció rere elecció, els diferents governs espanyols són incapaços de donar-hi una resposta democràtica. I la monarquia i els poders de l’Estat tampoc no poden amagar la seva responsabilitat”, constata a la missiva.

A les portes de la sentència, el vallesà pensa que serà “un retrocés de les llibertats sense precedents per a qualsevol activista, per a qualsevol ciutadà que vulgui millorar la societat”. En aquest sentit, considera que restablir plenament els drets fonamentals depèn de tenir determinació i voluntat de sacrifici.

Lectura de cartes dels Jordis davant d’Economia

En el segon aniversari del 20-S, Òmnium Cultural ha organitzat un acte aquesta tarda per reivindicar el dret a manifestació i la figura del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i del llavors president de l’ANC, Jordi Sànchez. Tindrà lloc a partir de les sis a la mateixa rambla de Catalunya de Barcelona, davant de la conselleria d’Economia, i consistirà en la lectura de fragments de cartes i intervencions dels líders de les dues entitats. Els lectors seran personalitats representatives de diferents sensibilitats. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, també hi intervindrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia