Política

L’ANC demana als partits unitat i cap més pas enrere

Paluzie retreu als dirigents polítics que es barallin pel repartiment d’engrunes i els acusa de “desarmar” la via unilateral

Òmnium avisa Sánchez que té dos mesos per complir amb l’ONU

La d’ahir va ser la diada nacional “més difícil”, en paraules de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, perquè, a més de tenir presos polítics i exiliats –per segon any consecutiu–, els partits han fet “algunes passes enrere” quan han discutit en públic “el repartiment d’engrunes”, han “deslegitimat” el referèndum de l’1-O i van “desarmant” la via unilateral, que, al seu parer, és la que ha donat fruits. El discurs combatiu de la dirigent de l’entitat organitzadora de la gran manifestació de la Diada va servir per demanar a les formacions polítiques unitat i que prioritzin el conjunt del moviment als interessos partidistes. Paluzie va fer seves unes paraules de l’empresonat Jordi Sànchez per instar-les a rebutjar “el xantatge” de l’Estat espanyol a través dels presos.

“Als nostres dirigents us demanem que no ens desarmeu. Som molt conscients de la dificultat del repte i els sacrificis que molts heu fet i esteu fent, i que molts altres hauran de fer. Nosaltres ja no posem terminis, hem après dels errors, som conscients que cal enfortir-nos, ho estem fent”, va assegurar Paluzie al terme de la protesta. Tanmateix, va advertir: “Com més temps passi, més es dilueix la possibilitat de preparar el proper embat.”

La successora de Sànchez al capdavant de l’entitat va celebrar haver vençut el desànim i la divisió prèvia a la Diada i haver demostrat a l’Estat espanyol –“i als seus còmplices aquí”– que el moviment continua dempeus per rebre “el cop de la sentència”, de manera que fins i tot el podrà tornar. “No només amb manifestacions farem la independència, però hi arribarem també gràcies a les manifestacions”, va observar.

La presidenta va proposar algunes eines per enfrontar-se al “gegant amb peus de fang” que és l’Estat i afeblir-lo “des de la no violència, que no és passivitat sinó acció”. En aquest sentit, va convidar els catalans a afiliar-se a sindicats compromesos amb la República, els va empènyer a guanyar “espais de poder al pont aeri” com en el cas de la victòria independentista a la Cambra de Comerç, va instar-los a crear alternatives de consum que facin Catalunya menys dependent dels oligopolis lligats al poder polític de l’Estat, a fer sobirania fiscal i a desobeir les resolucions i lleis que considerin injustes.

“Acabem junts el que vam començar junts. No farem marxa enrere”, va sentenciar Paluzie, que va advertir que els motius per voler la independència continuen intactes. En aquest punt, Paluzie va criticar que el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, es referís ahir mateix a Catalunya com a “territori”: “Ni nació, ni país, ni poble! Aquest és el reconeixement nacional que tindrem si continuem a l’Estat espanyol.”

Al seu costat, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va avisar el líder del PSOE que té dos mesos per complir amb la resolució de les Nacions Unides del mes de maig passat que l’insta a alliberar immediatament els presos polítics “o incomplirà la legalitat internacional” i va censurar que Sánchez s’hagi “alineat amb Vox” a través de les decisions de l’advocacia de l’Estat.

Mauri, en nom del 10è president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat des del 16 d’octubre de 2017, va clamar “ho tornarem a fer” i va prometre, a poques setmanes que el Tribunal Suprem faci pública la sentència del judici per l’1-O: “Que ningú en tingui cap dubte, tornarem a exercir tots i cadascun dels drets que siguin condemnats.”

Mauri, que no anava vestit amb la samarreta turquesa de l’ANC sinó amb camisa blanca, com ho solia fer Cuixart per la Diada, va predir que la sentència serà dura i llarga i que només tindrà per objecte “castigar-nos i humiliar-nos”, “venjança i escarni”. “Si amb la sentència busquen castigar els responsables de l’1-O, que vinguin a trucar a la porta de més de dos milions de persones que vam desobeir col·lectivament aquell dia per exercir els nostres drets”, va reptar.

Unitat estratègica

Igualment, va reclamar als partits que tinguin sentit d’estat i que no es perdin en “batalles estèrils”. Acompanyant Paluzie i Mauri, el president de l’Associació de Municipis per la Independència i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, va coincidir a exigir unitat estratègica, va esmentar els “pactes de difícil digestió” –en referència als acords de l’independentisme amb el PSC del 155 en ajuntaments, consells comarcals i a la Diputació de Barcelona–, i va posar de manifest l’anormalitat que més de dos milions de ciutadans europeus no estiguin representats a l’eurocambra. Cervera va fer una crida a inscriure’s al Consell per la República i a “fer tsunami” democràtic.

LES FRASES

Es fan passes enrere: es discuteix en públic el repartiment d’engrunes i es deslegitima l’1-O
Elisenda Paluzie
Presidenta de l’ANC
Als nostres polítics els demanem sentit d’estat. No ens perdem més en batalles estèrils
Marcel Mauri
Vicepresident d’Òmnium Cultural


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia