Política

Sempre hi serem

La Guàrdia Urbana xifra en 600.000 els assistents a la mobilització de l’ANC

Les entitats fan una crida a la unitat estratègica i a no cedir al “xantatge” de l’Estat

La societat civil ha fet aquest Onze de Setembre una crida a la unitat estratègica de l’independentisme i a reprendre el camí cap a la independència en la manifestació de la Diada, a la qual ha assistit 600.000 persones (segons la Guàrdia Urbana de Barcelona). L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han reclamat “no cedir al xantatge” de l’Estat i construir una “resposta democràtica” a la sentència de l’1-O.

L’actor David Bagés, conductor de l’acte impulsat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha recordat que l’1 d’Octubre “vam aparcar les diferències perquè teníem clar quin era l’objectiu, exercir el dret a d’autodeterminació”. “I ho vam fer! Vam fer el referèndum amb tot un Estat en contra”, ha reblat.

En la seva intervenció, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha advertit que la sentència buscarà “venjança i escarni”. És per això que ha demanat als partits polítics que tinguin “sentit d’estat” i no es perdin en “batalles estèrils”. “Construïm la resposta democràtica [...] Ho devem als presos i exiliats però sobretot ens ho devem a tots nosaltres”, ha afirmat.

Per la seva banda, la presidenta de l’Assemblea, Elisenda Paluzie, ha demanat “no cedir al xantatge” de l’Estat i ha avisat que no faran “marxa enrere”.

Milers de persones vingudes d’arreu de Catalunya (600.000, segons la Guàrdia Urbana) han anat arribant des del migdia en autobús i en tren al centre de Barcelona per participar en la manifestació de la Diada convocada per l’ANC, que aquest any té com a lema Objectiu: independència.

Els assistents, molts d’ells amb estelades penjades al coll i vestits amb les samarretes blau turquesa de la mobilització, han començat a omplir cap a les quatre de la tarda la plaça Espanya i els seus carrers adjacents, en especial la Gran Via. La plaça, epicentre de la mobilització, s’ha anat omplint cada vegada més de blau turquesa i tot l’aigua de la font que presideix la rotonda s’ha tenyit d’aquest color.

La concentració s’ha mantingut en un relatiu silenci fins al minut 17.14 d’aquest dimecres, quan s’ha produït un esclat de crits d’“independència” entre els assistents.

Tranquil·litat a les carreteres

Des de les Terres de l’Ebre, Lleida o Girona han arribat 1.300 autobusos mentre que d’altres han optat per fer-ho en tren o en cotxes particulars.

Una hora abans de la manifestació els accessos viaris a Barcelona presentaven molta tranquil·litat aquest, segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). A la C-31, encara en el terme municipal del Prat de Llobregat, s’ha tallat ja al voltant de les dues del migdia arran de la manifestació i s’han fet desviaments alternatius per les rondes. Cap a les tres de la tarda la Guàrdia Urbana ha fet el mateix als carrers adjacents a la plaça d’Espanya i a la Gran Via entre la mateixa plaça i el passeig de Gràcia.

Segons TMB, el tall de la circulació a la Gran Via ha causat afectacions importants a les línies de bus que circulen per la Gran Via entre Passeig de Gràcia i la Plaça d’Espanya, on se celebrava la concentració.

La sortida dels prop de 600.000 assistents que han omplert la Plaça d’Espanya i la Gran Via també s’ha produït de forma tranquil·la i esglaonada i no s’han produït retencions al principals eixos viaris, segons Trànsit.

Només a la sortida de la Diagonal en sentit Tarragona s’ha registrat trànsit intens.

Pel que fa a Rodalies, han funcionat amb normalitat excepte a l’R4 per la caiguda d’un arbre a Montcada i Reixac al voltant de les dues del migdia. Els trens han registrat retards de 20 minuts, segons ha informat Renfe. Els tècnics d’Adif s’hi han desplaçat a la tarda i a tres quarts de set del vespre la incidència ha quedat resolta i el trànsit restablert.

L’Ajuntament de Barcelona va demanar dilluns als ciutadans que evitessin agafar el cotxe i fer els desplaçaments per la ciutat a peu o en metro per les alteracions previstes en la mobilitat. De fet, el govern municipal recomanava als assistents a la concentració que vinguessin de fora de la ciutat o les persones que tornessin a Barcelona amb motiu de l’inici del curs escolar aquest dijous evitessin fer-ho a la tarda.

L’obertura al trànsit de la zona de concentració està prevista a les 21.00 hores. En cas de circular amb vehicle privat pel centre de Barcelona o per travessar la ciutat, l’Ajuntament recomana utilitzar preferentment la ronda del Mig, la ronda Litoral (B10) i la ronda de Dalt (B20).

  • 23:05 Puigdemont veu com “una veritable proesa” la manifestació de la Diada
  • 22:45 L’esquerra independentista crida a la desobediència i l’organització de base
  • 22:05 Acte institucional a la plaça Sant Jaume amb motiu de la Diada
  • 20:55 Els Mossos intervenen per dispersar la concentració davant les portes del Parlament
  • 20:01 Un grup de manifestants es concentren davant el cordó dels Mossos que custodia el Parlament
  • 19:45 La sortida dels 600.000 assistents (segons la Guàrdia Urbana) a la manifestació organitzada per l'ANC s'ha produït de forma tranquil·la i escalonada i no s'han produït retencions a les vies d'accés a Barcelona, segons Trànsit
  • 18:46 Despleguen pancartes de les Torres Venecianes de l'avinguda Maria Cristina amb les consignes '#TsunamiDemocràtic', 'Organitzem la resposta a la sentència', 'Guanyem la independència'
  • 18:23 El cant d''Els Segadors' clou els parlaments de la manifestació convocada per l'ANC amb motiu de la Diada
  • 18:18 Paluzie (ACN): "Als nostres dirigents demanem que no ens desarmeu. Som conscients de les dificultats del repte i dels sacrificis que molts feu. Nosaltres ja no posem terminis i som conscients que cal enfortir-nos. Ho estem fent, feu-ho vosaltres també"
  • 18:16 Paluzie (ACN): "Aquesta és la Diada més difícil de totes les que hem organitzat des de l'ANC"
  • 18:14 Paluzie (ACN): "Avui Pedro Sánchez s'ha referit a Catalunya com a territori, ni país ni nació. Això és el que serem si continuem a Espanya"
  • 18:10 La Guàrdia Urbana de Barcelona xifra en 600.000 els assistents a la manifestació 11SObjectiuIndependencia
  • 18:09 Paluzie (ACN): "Als que preparen una sentència per castigar-nos, avui els demostrem que seguim dempeus. Dempeus i no agenollats aguantarem millor el cop i fins i tot podrem tornar el cop"
  • 18:07 Paluzie (ANC): "Només amb aquesta unitat acabarem el que vam començar"
  • 18:06 La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie: "Hem vençut al desànim i a la divisió. Gràcies per tornar-h a fer. Hem tornat a sortir al carrer per exigir unitat de debò, la que prioritza l'objectiu comú"
  • 18:05 Mauri (Òmnium): "La desobediència civil és un dret. Ho devem als presos polítics"
  • 18:04 Mauri (Òmnium): "Demanem als nostres polítics sentit d'Estat, no perdre's en debats estèrils"
  • 18:04 Mauri (Òmnium), en nom de Jordi Cuixart: "Si ens condemnen per defensar la democràcia i la llibertat, que ningú en tingui cap dubte. Ho tornarem a fer, tornarem a exercir tots els drets que ens siguin negats"
  • 18:02 Mauri (Òmnium): "Diuen que Catalunya està dividida, doncs que ho tinguin clar, Catalunya és un poble que quan li toquen les llibertats respon amb una sola veu"
  • 18:02 Mauri (Òmnium): "Som un mur contra el feixisme i sempre ho hem estat. Som els nets dels que no vam abaixar el cap davant el franquisme"
  • 17:59 Mauri (Òmnium): "Dos milions vam desobeir col·lectivament l'1-O. Que vingui el Tribunal Suprem a trucar-nos a la porta a tots. Si volien aturar, aquí tenen la resposta"
  • 17:58 Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium, als assistents a la manifestació 11SObjectiuIndependència: "Ho heu tornat a fer! Vosaltres sou els imprescindibles, els que no hi sou sempre"
  • 17:57 Cervera (AMI): "La independència és ara mateix l'unic camí per salvaguardar els nostres drets bàsics. L'objectiu és clar i ho tornarem a fer"
  • 17:55 Cervera (AMI): "El que passa al nostre país és massa transcendental. Hem de ser capaços de posar-nos d'acord i traçar una estratègia. Ho necessitem per respondre a una sentència condemnatòria"
  • 17:54 Agafa la paraula el president de l'@AMI_cat, Josep Maria Cervera: "La normalitat no és que hi hagi gent davant les presons. L'anormalitat és que hi hagi presos polítics. Europa no miris cap a un altre costat"
  • 17:50 El president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que la manifestació de la Diada és un "èxit immens" i que "avui es comença a respondre les sentències"
  • 17:43 L'actor Jordi Comas i la cantant Meritxell Gené pugen a l'escenari per explicar que són les 'Eines de país'
  • 17:35 Llach: "És hora d'arremangar-nos i fer política col·lectiva, només així tindrem l'Estat que desitgem"
  • 17:35 Lluís Llach: "Només la força de totes i tots ens permetrà decidir qui volem ser, què volem ser i com volem ser. Fem allò que l'Estat no espera, construïm i si cal desobeïm"
  • 17:33 Francesc Ribera: "La diversitat mai ha estat impediment per avançar, al contrari. L'1-O, el 3-O les vagues i cada manifestació són el camí a seguir. Unitat popular i estratègica cap a al independència"
  • 17:32 Isona Passola reivindica "la unitat estratègia per fer front a una de les situacions més difícils que hem viscut mai. Si anem plegats, ens en sortirem"
  • 17:30 Ada Parellada: "Si sabem que volem i a on volem anar, per què no treballem per aconseguir-ho. Amb l'empenta que hi ha avui aquí, teixirem una estratègia unitària"
  • 17:25 Representants de la societat civil pugen a l'escenari de la manifestació de #11SObjectiuIndependencia
  • 17:22 Bagés: "Exigim una estratègia unitària que ens faci avançar cap a la independència. Ni mereixem ni podem esperar més"
  • 17:21 David Bagés: "L'1-O vam aparcar les diferències perquè teniem clar quin era l'objectiu, exercir el dret a d'autodeterminació. I ho vam fer! Vam fer el referèndum amb tot un Estat en contra"
  • 17:19 El presentador de l'acte, David Bagés: "Seguim determinats. Hem tornat a desbordar Barcelona! Ho hem tornat a aconseguir perquè la gent mai no falla"
  • 17:18 Arrenca l'acte central de la manifestació #11SObjectiuIndependència
  • 17:16 Són les 17.14 hores de l'11 de Setembre, els participants a la manifestació #11SObjectiuIndependencia arrenquen un clam per la independència
  • 17:11 Marta Sirvent (CUP): "L'auto organització de la gent és la clau de l'èxit". #Diada2019EPA
  • 17:02 Aragonès demana al PSOE que "abans de criticar l'independentisme es miri al mirall"
  • 16:59 Sou a la manifestació #11SObjectiuIndependència? Participeu a la fotogaleria!
  • 16:53 Seguiu en directe la manifestació de la Diada al digital i a les xarxes
  • 16:53 Marta Rovira (ERC): "Defensar la independència no és UN crim. No som delinqüents" #Diada2019EPA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia