Política

La nova Comissió: menys presidencial i més paritària

La creació de la vicepresidència Protegint el Nostre Estil de Vida Europeu, responsable de migració i asil, crea polèmica

Els vicepresidents executius guanyen pes per compensar el dèficit democràtic de Von del Leyen

Brussel·les refà el seu executiu amb els ulls posats en els difícils reptes d’un escenari internacional marcat pel xoc dels gegants asiàtic i nord-americà, els canvis de l’economia mundial i la crisi climàtica. L’elegida dels socis europeus per dirigir la nova Comissió Europea (CE), Ursula Von der Leyen, ha configurat el seu gabinet distribuint poder en prioritats clau de la nova legislatura, com la transformació digital, el medi ambient i la competència empresarial. Un mandat que pretén agilitzar la màquina burocràtica europea per posar-se a l’avantguarda internacional.

De la Comissió “política” de Jean-Claude Juncker eminentment masculina a la “geopolítica” i paritària Comissió de Von der Leyen. Amb aquesta declaració d’intencions, l’alemanya aspira a ressituar la Unió Europea al món com un actor fort, unit i modern, malgrat la crisi del Brexit, de la gestió migratòria i de l’estat de dret en alguns països que han marcat els darrers anys de l’executiu europeu.

Tanmateix, l’inventiu exercici de màrqueting rebatejant les carteres li ha costat a Von der Leyen la primera relliscada precisament en el sensible tema de la migració. Protegint el Nostre Estil de Vida Europeu és el nom de la vicepresidència que ocuparà l’exportaveu, Margaritis Schinas, i que coordinarà els afers migratoris i d’asil. La gran assignatura pendent del club europeu, endèmicament dividit per com s’han d’acollir refugiats i immigrants.

Vincular la presumpta necessitat de custodiar la manera de viure dels europeus –que Brussel·les encara no ha definit– amb l’arribada de persones que busquen protecció internacional de la UE ha aixecat fortes crítiques de l’esquerra. A Von der Leyen li ha costat la reprovació dels ecologistes, que ahir van exigir la retirada d’una denominació que veuen “ridícula”. “És una concessió a les forces populistes i mostrarem el nostre rebuig al Parlament”, va avisar ahir l’eurodiputat català i vicepresident del grup Verds/ALE, Ernest Urtasun.

La pugna de Brussel·les amb les derives antidemocràtiques a Polònia i Hongria també ha estat distintiva de la Comissió sortint, i ara serà responsabilitat d’una txeca i un belga. L’encara eurocomissària Vera Jourová ascendeix de rang i ocuparà la vicepresidència que vigila el respecte als drets humans als estats membre. Una feina que compartirà amb l’exministre d’Exteriors del govern de Charles Michel, Didier Reynders, successor de la txeca a la cartera de Justícia.

Dos liberals que s’enfrontaran a la difícil tasca d’assenyalar (o no) les vergonyes democràtiques dels socis europeus. De fet, Von der Leyen va prometre crear un sistema que controli per igual els estàndards de drets fonamentals dels estats membre en aquest mandat.

Després de cinc anys d’una Comissió que ha girat amb força entorn de Juncker, l’alemanya vol engegar el seu equip amb aires menys presidencialistes pel seu propi dèficit democràtic. Reforçant els vicepresidents Frans Timmermans, Margrethe Vestager i Valdis Dombrovskis com a pesos pesants, Von der Leyen comparteix els poders que li han atorgat a dit les capitals europees i no les urnes. Especialment rellevants són les figures dels dos primers que, a diferència de l’alemanya, van concórrer a les eleccions europees i a qui els socis europeus van prometre més protagonisme per compensar el greuge.

L’holandès serà el primer vicepresident i liderarà el Pacte Verd Europeu, mentre que la danesa serà la segona vicepresidenta al capdavant de la política digital i retenint la cartera de Competència. Timmermans robarà, així, competències al nou eurocomissari de Medi ambient, un jove lituà de només 28 anys i únic polític dels ecologistes al gabinet.

Com a tercer vicepresident executiu, el letó Dombrovskis continuarà com a comissari de Serveis Financers i supervisarà les carteres econòmiques clau de la CE: Economia, Mercat Intern i Pressupostos. La primera queda en mans de l’exprimer ministre italià socialista, Paolo Gentiloni, i la segona a càrrec de l’exministra francesa Sylvie Goulard.

Tot i això, el president Emmanuel Macron no es queda amb poca cosa. A més de col·locar Christine Lagarde al Banc Central Europeu, peça angular de l’estabilitat financera del bloc, la seva eurocomissària també controlarà la creació de la indústria de defensa europea.

LES FRASES

Aquest equip defensarà els nostres valors i estàndards arreu del món
Ursula Von der Leyen
pròxima presidenta de la CE
[El nom de la cartera d’immigració] és una concessió a les forces populistes
Ernest Urtasun
vicepresident del grup verds /ale

Borrell i el repte d’igualar la “brillant” Mogherini

L’encara ministre espanyol, Josep Borrell, s’enfronta, a l’edat de 73 anys, a la difícil tasca d’igualar els dots diplomàtics i l’agitada agenda de la italiana Federica Mogherini com a representant de la Unió Europea al món. Un càrrec triple que comporta presidir les reunions de ministres d’Exteriors, la coordinació de l’acció exterior de la Comissió i la gestió del cos diplomàtic europeu. I ho haurà de fer, a més, portant a l’esquena la seva controvertida posició en els dossiers més delicats de l’arena internacional i amb la dura oposició amb els independentistes catalans.

Per ara, a l’executiu de Von der Leyen ja dilueixen les responsabilitats de Borrell i aposten per decidir de manera “col·legiada” la seva acció internacional. Tanmateix, l’alemanya hi va treure importància defensant que l’espanyol estarà a l’altura de la “brillant” Mogherini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona