Política

La magistrada absol els sis regidors de Badalona que van treballar el 12-O

Sosté que van acatar l’ordre judicial que cap dependència municipal obrís aquell festiu

Hi afegeix que els càrrecs electes no estan sotmesos al calendari laboral

Ni una setmana ha trigat la titular del jutjat penal número 25 de Barcelona, la magistrada Maria Lluïsa Maurel, a dictar la sentència als sis regidors de Badalona del mandat anterior, per a qui el fiscal demanava 15 mesos d’inhabilitació per a càrrec públic, acusats del delicte de desobediència per haver treballat i atès ciutadans a l’edifici d’El Viver el 12 d’octubre del 2016, Dia de la Hispanitat. Tots sis van conèixer la resolució alhora en ser citats ahir a la Ciutat de la Justícia: absolució. La magistrada sosté que el llavors alcalde accidental i l’únic que manté l’acta de regidor, Oriol Lladó (ERC), i el tinent d’alcalde responsable de Recursos Humans, José Téllez, “van complir el mandat del jutge del contenciós administratiu 14 de Barcelona de deixar sense efecte l’acord amb els sindicats del maig de 2016”, que fixava que podien treballar el 12-O i fer festa un altre dia. Els altres quatre acusats, que no van rebre l’ordre directament, també són absolts. La fiscalia podria recórrer contra l’absolució.

El segon raonament de la magistrada és que, com a càrrecs electes, els llavors regidors badalonins “no podien ser considerats com a empleats públics, tal com va admetre el fiscal en el judici, a efectes del mandat del jutjat contenciós”. És a dir, per la magistrada “els acusats no estaven sotmesos al calendari laboral, aprovat el 2 de maig de 2016, per la qual cosa no podien ser considerats subjectes actius de la prohibició de treballar o exercir les seves funcions com a càrrecs electes”. L’Audiència de Barcelona, a petició de la fiscalia, va fer reobrir la causa en considerar-los funcionaris públics. Per contra, la jutgessa hi afegeix que, tal com van reiterar en el judici Lladó, Téllez, Agnès Rotger, Fàtima Taleb, Laia Sabater i Francesc Duran, aquell 12-O exercien les seves funcions com un altre dia festiu.

I tal com van exposar les seves defenses, la jutgessa recorda que el magistrat del contenciós l’endemà del 12-O va mantenir la mesura cautelar que no pot ser laborable el Dia de la Hispanitat, plet que encara continua obert. En la resolució, la magistrada també retreu al fiscal que “no pot fer una interpretació literal i extensiva” dels fets ja que aquell 12-O a l’edific d’El Viver no hi havia cap ordinador obert, ni funcionaris, ni es va registrat cap acta administratiu, tal com mostra el registre tot i haver-hi documents datats aquell dia. Pel que fa a l’estripada de papers de Téllez, la jutgessa subscriu que és “irrellevant i una acció política” com va expressar el seu col·lega de Badalona, que inicialment va arxivar la causa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia