Política

Torra insta a recuperar la iniciativa abans que arribi la sentència de l’1-O

El president de la Generalitat demana enfortir les institucions i apel·la a la “responsabilitat” del partits, les entitats i la ciutadania

Aposta perquè la Diada marqui el “tret de sortida” a una nova etapa

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a recuperar la iniciativa i a enfortir les institucions abans no arribi la sentència als líders independentistes per l’1-O.

Durant el seu discurs a l’acte institucional de la Diada a Lleida, Torra ha assegurat que tant les institucions, com els partits, les entitats i ell mateix tenen una responsabilitat molt gran ara que arribarà la sentència als líders del procés d’independència. El cap del govern ha fet extensiva aquesta responsabilitat a la ciutadania, “que és qui ha de manar el rumb de Catalunya”. “No la pot esquivar ningú”, ha sentenciat Torra, que ha recordat que ell ha de fer una proposta per “acabar el camí cap a la independència”.

Torra ha apostat per marcar un “horitzó clar, diàfan i sense boires” i per recuperar la iniciativa malgrat la “repressió”. . I és que segons ell, l’estratègia de l’Estat espanyol busca que els independentistes estiguin “a la defensiva, barallats i plens de desconfiança” perquè només es dediquin a “posar pedaços i tapar ferides” en lloc d’avançar cap a l’objectiu.

És per això que ha fixat la Diada de l’Onze de Setembre com “el tret de sortida” d’una nova etapa que “ens faci recuperar el tremp i les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible”.

El president ha reiterat que els catalans volen la “sobirania i la capacitat de decidir” el país i que ho volen fer votant, debatent i consensuant de manera pacífica i cívica. I ha advertit l’Estat que si no respecta l’opinió dels catalans, “ha de tenir ben clar que ens plantarem”, i que no es resignaran a la submissió.

Torra ha insistit que els catalans la ciutadania vol decidir el seu futur de manera “pactada i ordenada, amb un referèndum vinculant i reconegut”, però ha avisat que si la resposta torna a ser l’opressió, l’exili i la presó, es tirarà endavant.

L’acte institucional de la Diada a Lleida, el primer organitzat de forma conjunta entre Paeria, govern i Diputació, s’ha fet a la nau central de la Seu Vella amb un nombrós públic i una àmplia representació d’alcaldes i càrrecs electes del territori.

La intervenció de Torra ha estat precedida pels discursos el delegat del govern a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l’alcalde de la ciutat, Miquel Pueyo.

Després de l’acte institucional, les autoritats s’han desplaçat fins al monòlit que recorda els fets del 1707 a Lleida, on han fet una ofrena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia