Política

DAVID JUAN GARGANTA

ALCALDE D’ESPONELLÀ, CENTENYS I VILERT

“Cal tractar el Fluvià com es mereix”

“Treballarem perquè viure en un poble petit no suposi un greuge respecte a un de gran”

“Necessitem que el poble tingui identitat”

Arribar i moldre.
David Juan Garganta, de 35 anys, és l’administratiu d’una empresa de serveis educatius. Durant 12 anys va ser regidor a Banyoles, fins a les darreres eleccions, en què ha encapçalat la llista d’ERC a Esponellà i el grup ha assolit l’alcaldia. És l’únic municipi del Pla de l’Estany en què aquestes eleccions municipals han comportat canvis a l’equip de govern.
ERC recupera l’alcaldia que havia tingut durant el mandat 2007-2011.
Per a nosaltres és una fita important, ja que fa vuit anys el grup es va desmuntar una mica. Que aconseguíssim unir-lo de nou ja va ser un pas molt important abans de les eleccions, perquè això volia dir que teníem gent disposada a anar a unes llistes i a fer projectes engrescadors per al municipi. Si això ja va ser un èxit, imagina’t com va ser assolir l’alcaldia.
Fins ara era regidor a l’Ajuntament de Banyoles. L’experiència és un grau?
És un tema que va ser molt recurrent en campanya, ja que deixava la regidoria banyolina per afrontar el repte de l’alcaldia. La meva posició segueix sent la mateixa: tota l’experiència i el coneixement assolit en una ciutat mitjana com Banyoles s’ha de fer servir perquè Esponellà en tregui el suc i tiri endavant tots els projectes pendents.
L’ombra de Joan Farrés, que ha estat setze anys a l’alcaldia, pesarà molt en el seu mandat?
El cert és que el traspàs s’ha fet d’una manera excel·lent. Hi ha un munt de coses que les té per mà i me les ha explicat i transmès. Li estic molt agraït. Ara toca fer un replantejament, una nova visió per atacar alguns problemes i amenaces d’una forma nova. Sempre hem defensat que no ens vam presentar contra ningú. Tot el que podem aprofitar, el que feia bé al poble, doncs fantàstic, seguir sumant. Estic segur que de més d’un i de dos temes n’haurem de seguir parlant amb el Joan, per la seva llarga experiència.
Durant la presa de possessió va dir que treballaran perquè Esponellà sigui un poble viu. A què es refereix?
Doncs que la gent visqui al poble i hi faci vida. Que faci ús de l’escola, que faci activitats al municipi. Necessitem que el poble tingui identitat. Tenim veïns nous i gent gran que per diferents circumstàncies no participa, i fora bo revertir-ho, que tots s’hi sentin identificats. Fa uns anys era molt normal i habitual que la gent neixés a Esponellà, o a qualsevol altre poble, i que s’hi quedés a viure tota la vida. Ara malauradament no és així. Els temps han canviat.
Quins són els objectius prioritaris del mandat?
A banda de modernitzar administrativament el dia a dia, cal millorar les depuradores, que per culpa d’instàncies superiors estem com estem. Cal impulsar un bon sistema perquè el Fluvià, un riu que ens marca tant, es tracti com es mereix. També cal revisar l’urbanisme del municipi, i que la seva rigidesa no faci de barrera a l’arribada de nous veïns o a la construcció d’habitatges assequibles. També treballarem perquè viure en un poble petit no suposi un greuge respecte a un de gran. Estem en una societat prou moderna per superar aquestes barreres. Hem de treure el màxim rendiment dels avantatges de ser un poble petit i minimitzar-ne els inconvenients.
L’1 d’octubre continua molt present al poble?
És un dia que tots els que el vam viure recordarem tota la vida. Esponellà és un dels municipis que van quedar marcats per l’1-O. Tots pensem en les imatges de la Guàrdia Civil entrant, però alhora ens demostra que com a societat som capaços de tirar endavant coses tan importants com aquella votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia