Política

La Cambra de Representants dels EUA condemna els missatges “racistes” de Trump

Tots els diputats demòcrates voten en bloc a favor de la resolució, que també obté el suport de quatre republicans i l’independent conservador Justin Amash

La declaració respon a les piulades on el president dels EUA convidava quatre congressistes a “tornar al seu país”

La Cambra de Representants dels Estats Units ha autoritzat aquest dimarts una resolució contra uns polèmics missatges a les xarxes socials del president Donald Trump en els quals instava quatre congressistes demòcrates llatines, musulmanes o negres a “tornar al seu país”, malgrat que totes elles són ciutadanes nord-americanes.

“Això és un ofensa no només contra les quatre congressistes, sinó contra els 22 milions de nord-americans naturalitzats nascuts en un altre país i que han fet el seu camí cap als Estats Units”, ha subratlltr el legislador demòcrata Jamie Raskin, un dels impulsors del document, en el debat a la cambra baixa del Congrés nord-americà.

La votació (240-187), en la qual tots els demòcrates han votat a favor, es produeix dos dies després de la piulada inicial de Trump que va generar controvèrsia a nivell nacional.

Quatre representants republicans, Will Hurd, Fred Upton, Brian Fitzpatrick i Susan Brooks, s’han sumat a la resolució, que també ha rebut el suport de l’independent però conservador Justin Amash.

El text respon al missatge on Trump preguntava aquest diumenge “per què aquestes legisladores no tornen als seus països i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infestats de crim d’on venen”.

El magnat novaiorquès es referia a un grup de legisladores de la Cambra baixa conegut popularment com La Brigada (The Squad), format per Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib i Ayanna Pressley.

Totes elles són ciutadanes nord-americanes, i tres d’elles van néixer a Estats Units. Omar és originària de Mogadiscio (Somàlia) però va obtenir la ciutadania nord-americana quan era adolescent, després d’arribar com a refugiada al país.

La declaració aprovada avui condemna els “comentaris racistes” de Trump i considera que “han legitimat la por i l’odi cap als nous nord-americans i les persones de color”,.

La resolució assenyala a més que “els immigrants i els seus descendents han enfortit Estats Units i que els qui presten el jurament de ciutadania són tan nord-americanes com aquells les famílies dels quals han viscut als EUA durant moltes generacions”.

Per això, la Cambra baixa, controlada pels demòcrates, es compromet a mantenir el país “obert a aquells que busquen legalment refugi i asil de la violència i l’opressió”, i també als que estan “disposats a treballar àrduament per viure el somni americà, sense importar la seva raça, ètnia, fe o país d’origen”.

La votació ha estat precedida per un tibant debat sobre la frase “el tuit racista del president” pronunciada per la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, durant un discurs al ple de l’hemicicle.

Els republicans han protestat perquè les regles de la Càmera impedeixen qualificar a un president de “racista” i han aconseguit que les paraules de Pelosi es retiressin del registre escrit de la sessió, però els demòcrates s’han imposat en una segona votació sobre i han permès que la líder demòcrata utilitzés finalment aquest qualificatiu.

Enmig de la forta controvèrsia que ha generat noves acusacions de racisme i supremacisme blanc contra Trump, el president ha redoblat les seves crítiques a les legisladores, que van arribar al Congrés aquest any i s’han convertit en veus molt influents en el moviment progressista al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia