Política

El Suprem confirma la declaració de “rebel·lia” contra Puigdemont, Ponsatí, Puig, Serret i Comín

Els magistrats lamenten el que consideren un “fracàs dels mecanismes de cooperació judicial internacional”

La Sala Segona del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dijous la situació de rebel·lia de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Antoni Comín decretada pel jutge instructor de la causa de l’1-O, Pablo Llarena, el juliol del 2018. A la seva interlocutòria, el Suprem també confirma les suspensions de càrrec públic adoptades pel mateix Llarena en aplicació de l’article 384 bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal, i lamenta el que considera un “fracàs dels mecanismes de cooperació judicial internacional”, en referència a les euroordres. Els magistrats també tanquen la porta a plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, com demanaven les defenses, i neguen la immunitat a Puigdemont, Serret i Comín mentre Europa no es pronunciï sobre la del líder d’ERC, Oriol Junqueras.

La Sala Segona confirma d’aquesta manera les actuacions adoptades pel jutge Llarena respecte a la suspensió dels líders independentistes que es troben a l’estranger i sobre la declaració de rebel·lia, malgrat que tots ells es van sotmetre a les justícies alemanya, belga i escocesa.”.

El Suprem ha desestimat d’aquesta manera els recursos interposats per Puigdemont, Ponsatí i Puig –al que es van adherir Serret i Comín- contra la declaració de rebel·lia. Els magistrats entenen que “concorren els requisits legals per adoptar aquesta decisió”. Rebutgen de ple els arguments de les defenses sobre aquesta qüestió, que argumentaven que els encausats es troben a disposició dels tribunals espanyols.

Segons el Suprem, tots ells van abandonar l’Estat des del moment en què va conèixer la possibilitat de ser sotmesos a un procés penal amb l’objectiu de “situar-se fora de l’abast directe de les autoritats judicials espanyoles” i després “han manifestat la seva oposició expressa a ser lliurats a aquestes quan s’han posat en marxa els mecanismes de cooperació judicial”.

També desestimen el recurs de Puigdemont –al que es van adherit Comín i Serret- contra la suspensió de les seves funcions. Segons els magistrats, la suspensió es va adoptar després de l’auto de processament per un delicte de rebel·lió, i per tant és “proporcional a la gravetat dels fets que consten a la causa”.

Lamenta el “fracàs” de les euroordres

La Sala també lamenta el que considera un “fracàs dels mecanismes de cooperació judicial internacional”, les euroordres. Amb tot assegura que la negativa de les justícies alemanya, belga i del Regne Unit d’extradir els processats “no suposa el cessament de les requisitòries a nivell nacional”.

A més, els magistrats rebutgen plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE, com demanaven les defenses, perquè al seu entendre ja està “clar” que els mecanismes de les euroordres han de servir per assegurar una “compareixença efectiva de l’investigat, el processat o acusat davant el corresponent tribunal”.

Pel que fa a la immunitat de Puigdemont, Serret i Comín, la Sala respon que no és aplicable als seus casos perquè “no s’ha acreditat l’adquisició efectiva de la condició d’eurodiputat”. En tto cas apunta que la seva consideració pot variar en funció del que el Tribunal de Justícia de la UE respongui a la qüestió plantejada pel tribunal de l’1-O en relació a Oriol Junqueras.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia