Política

La situació de Catalunya, a l’ONU

Una observadora internacional avisa les autoritats espanyoles de les “greus conseqüències” d’ignorar el Grup de Detencions Arbitràries

Txell Bonet acusa l’Estat de “desobeir la llei internacional”

El cas de l’1 d’octubre torna a fer-se ressò al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides. Per segon dia consecutiu, les crítiques a l’actitud de l’Estat espanyol davant l’organització del referèndum d’independència es van sentir a la seu de l’ONU a Ginebra. Després que la Unescocat denunciés dilluns la situació dels presos polítics en la sessió plenària del Consell i desfermés l’enuig de la diplomàcia espanyola, ahir es va celebrar una conferència impulsada per Òmnium Cultural en el marc d’aquesta trobada internacional per denunciar la situació que viu Catalunya.

En aquest acte, la vicepresidenta de la Federació Internacional de Drets Humans (FIDH) i observadora en el judici de l’1-O, Dominique Nogueres, es va mostrar astorada per la reacció de l’Estat davant l’informe del Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides. “La reacció del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, negant ràpidament el text va ser molt forta”, va lamentar. Per això l’advocada francesa va alertar el govern espanyol que menysprear i ignorar l’organisme pot tenir “greus conseqüències” perquè “està posant en dubte el conjunt del dret internacional”.

El descrèdit espanyol al grup d’experts de l’ONU va ser criticat també pels altres dos ponents, el coautor d’un informe pericial que nega la violència el 20-S i l’1-O, Duncan McCausland, i la companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet. Mentre l’excap policial nord-irlandès va qualificar la reacció de “qüestionable”, Bonet va acusar directament l’Estat de “desobeir la llei internacional” rebutjant l’informe i posant en dubte la imparcialitat de l’organisme. “Només li demanem que respecti la normativa internacional”, va replicar.

Critiques al judici

A la conferència, a la qual van assistir l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, Nogueres va explicar el que ha pogut veure al Tribunal Suprem aquests darrers mesos. Per ella, el judici “ha seguit un camí que ja estava traçat”. “Tinc la sensació que tot el que ha passat entre l’inici i el final no ha canviat res”, va assegurar, i va destacar que no hi havia “una discussió real” ni “l’oportunitat de rebatre” les acusacions contra els líders independentistes. “La suposició era que tots eren culpables”, va remarcar.

Entre les irregularitats i anomalies del procediment judicial, Nogueres va subratllar la presència de l’extrema dreta com a acusació popular en el cas. Tot i això, el més sorprenent per a ella va ser l’actitud passiva de Vox durant el judici. “Estaven molt callats i no prestaven atenció a la sala”, va relatar.

Conclusions imminents

Si bé Dominique Nogueres va avançar que “en els pròxims dies” faran públic l’informe de la missió d’observació amb les conclusions del judici, ja va demanar ahir que “no hi hagi cap condemna” contra els independentistes perquè no estaria “justificat”. “Ni tan sols penes petites”, va avisar. Segons ella, si això no fos així, la sentència deixarà una “marca en la societat espanyola” i no resoldrà el conflicte polític subjacent.

Per la seva banda, McCausland també va defensar durant la seva intervenció que “qualsevol càrrec de rebel·lió s’hauria de retirar”, perquè amb la pericial d’ell i un expolicia de Scotland Yard van arribar a la conclusió que les forces de seguretat tenien “informació àmplia” que indicava que les concentracions serien pacífiques. “Va ser una resistència passiva i no violenta”, va reiterar, lamentant que el Suprem no acceptés la seva investigació com a prova en el judici.

En aquest sentit, Bonet va explicar que “l’únic objectiu” del cas és “espantar la població i destruir” el moviment independentista català, que va definir com a “social i pacífic”. Aprofitant aquest fòrum internacional, Bonet no només va tornar a demanar l’alliberament “immediat” del seu marit i la resta de presos polítics, sinó també una compensació pels danys causats. A més, va avisar que la macrocausa contra el procés estableix un precedent perillós a l’Estat que es podria repetir “a qualsevol part” i, per això, va exigir que es facin reformes per evitar que torni a passar.

Interrogada pel moderador i prestigiós periodista suís Jean Philippe Ceppi sobre si tenia esperança que la seva presència a Ginebra ajudés a donar un tomb a la situació del seu familiar i de la resta de líders independentistes, Bonet va admetre que no creu que la situació canviï “d’un dia per l’altre”, però va enaltir la importància de tenir veu en una institució com Nacions Unides per despertar consciències a l’arena internacional sobre l’afer català.

Només demanem a l’Estat espanyol que respecti la normativa internacional
Txell Bonet
periodista i parella de jordi cuixart
Tinc la sensació que tot el que ha passat entre l’inici i el final no ha canviat res
Dominique Nogueres
Observadora del judici de l’1-O
Qualsevol càrrec de rebel·lió s’hauria de retirar
Duncan McCausland
ex-cap policial nord-irlandès

Puigdemont, al Fòrum Internacional Crans Montana

El president a l’exili Carles Puigdemont repetirà com a ponent en el Fòrum Internacional Crans Montana. Demà viatjarà a Ginebra per participar en la sessió inaugural d’aquesta trobada amb líders mundials. Pocs dies abans de la sessió de constitució del Parlament Europeu, on de moment hi té les portes tancades malgrat haver estat votat per més d’un milió de ciutadans arreu de l’Estat espanyol, Puigdemont oferirà una roda de premsa a la tarda. El Fòrum Crans Montana és una organització internacional no governamental que reuneix un cop l’any caps d’estat, ministres, personalitats polítiques i diplomàtiques per discutir reptes globals. En la darrera trobada, Puigdemont hi va coincidir, per exemple, amb l’ex-primera ministra d’Ucraïna Iúlia Timoixenko.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia