Política

La jutgessa de l’1-O nega l’organització criminal

La fiscalia ho demanava per a 28 dels 30 processats, excàrrecs del govern

La titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha desestimat que 28 dels 30 processats per haver organitzat l’1-O siguin acusats pel delicte d’organització criminal, com ha sol·licitat la fiscalia anticorrupció ara, després de dictar la resolució de processament. La magistrada, per contra, manté la fiança de 5,8 milions d’euros imposada a disset dels acusats per malversació de fons. Entre els processats hi ha excàrrecs del govern, funcionaris i empresaris.

En la resolució, difosa ahir, la magistrada Alejandra Gil exposa que ni la fiscalia ni l’acusació popular de Vox no han demanat cap canvi en el relat d’indicis que pugui encabir el delicte d’organització criminal, i hi afegeix que els acusats tampoc han estat informats que se’ls investigava per aquest delicte, fet que afecta el seu dret de defensa. “No resulta de les actuacions que tinguessin la infraestructura adequada per realitzar un pla criminal ni que existís un acord associatiu durador i no merament puntual”, sosté la magistrada, que alhora convida les acusacions a aportar indicis per poder incloure-ho. La jutgessa tampoc accepta la petició de la fiscalia per processar pel delicte de desobediència la directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades, Maria Àngels Barberà.

Pel que fa a la fiança de 5,8 milions d’euros, la jutgessa considera que és correcta i no accepta, com van exposar les defenses, que hi ha 2,1 milions dipositats als comptes de la causa del Tribunal Suprem, ja que les partides són les mateixes. La magistrada argumenta que el seu jutjat “no està vinculat al que facin altres jutjats”, i que en l’altra causa (es refereix a la dels independentistes catalans) hi ha altres persones acusades. Res diu, però, que el contingut de les partides està duplicat, com ara els 980.000 euros en cartes censals de l’1-O suposadament encarregades a Unipost, que les pèrites d’Hisenda han descartat el servei fet a la Generalitat, que és el que crea el lucre cessant. “Aquest no és un embargament sobrant”, manifesta, i hi afegeix que si les altres persones són absoltes podria perillar aquesta obligació, i fins i tot hi afegeix que la fiança la pot imposar la jutgessa sense petició de les parts i que pot servir per “pagar multes i despeses”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia