Política

Vicepresidència despenja llaços i Cultura no ho farà

La JEC ha donat fins a les 15 hores perquè els Mossos retirin els símbols dels edificis de la Generalitat

La consellera Borràs apunta que potser no es veurà la imatge dels Mossos traient els símbols

El Departament de Vicepresidència i Economia ha despenjat aquest divendres al matí la pancarta amb el llaç blanc de la façana de l’edifici de la Rambla Catalunya. Segons han explicat fonts del departament a l’ACN, s’ha decidit retirar-la a iniciativa pròpia per evitar la imatge dels Mossos traient-la. De moment, es manté la que hi ha al Palau de la Generalitat tot i la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’ordenar-ne la retirada. La Junta ha donat al conseller d’Interior, Miquel Buch, fins a les 15 hores perquè els Mossos treguin aquests símbols dels edificis de la Generalitat.

Borràs no donarà l’ordre de treure pancartes i llaços

La consellera de Cultura, Laura Borràs, ha assegurat que no donarà l’ordre perquè es retirin pancartes i llaços de la seva Conselleria, segons ha explicat en una entrevista a ’Ser Catalunya’. Borràs ha admès que al Govern el “violenta” que s’utilitzi els Mossos contra institucions catalanes i ha apuntat que potser no es veuran les imatges de la policia catalana retirant els símbols dels edificis de la Generalitat, tal com ha ordenat la Junta Electoral Central (JEC). Borràs s’ha referit a la Junta com a “Junta Inquisitorial Central” i ha defensat que si els llaços es consideren símbols polítics es posa en evidència que el judici i els presos són “polítics”.

La també número 2 de la llista de JxCat per Barcelona a les eleccions del 28-A ha assegurat que entén que els Mossos d’Esquadra han de complir la seva feina i que si se’ls requereix retirar els símbols, com a policia judicial la faran. Però també ha considerat que potser no caldrà veure aquesta imatge i ha recordat que “moltes vegades són els treballadors els que pengen els símbols”.

Borràs està convençuda que el president de la Generalitat, Quim Torra, està disposat personalment a anar fins al final amb la qüestió de la llibertat d’expressió, com ell mateix ha expressat. Torra es podria enfrontar a la inhabilitació després que la JEC hagi portat el president de la Generalitat a la fiscalia per un delicte de desobediència.

La consellera ha arribat a comparar l’actitud de Torra amb la de Rosa Parks, l’activista nordamericana que el 1955 va desobeir l’ordre de cedir un seient de l’autobús a un blanc que no volia viatjar dret. “A vegades els petits gestos són els que poden canviar les coses”, ha dit.

A Girona també els retiren

La Delegació de la Generalitat a Girona ha retirat el llaç blanc amb una franja vermella que el dijous al migdia van penjar a la façana de l’edifici. A primera hora del matí d’aquest divendres, els treballadors l’han despenjat i no ha durat ni 24 hores. La iniciativa de treure el llaç ha estat dels mateixos treballadors per evitar que els Mossos hagin de venir a despenjar-lo. De fet, la Junta Electoral Central (JEC) va ordenar el dijous a la tarda van donar de marge fins aquest divendres al migdia perquè els Mossos d’Esquadra eliminessin tots els símbols dels edificis públics de la Generalitat. Alguns treballadors també havien col·locat dos llaços negres al balcó de l’edifici i també els han despenjat a primera hora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia