Política

El policia espanyol investigat per donar la puntada de peu voladora a l’IES Pau Claris l’1-O nega ser-ne l’autor

Tres agents han negat que tinguessin ordres de tancar els col·legis

Per les acusacions demostra que només volien “humiliar i crear el pànic”

Tres agents més de la policia espanyola han declarat aquest dilluns han declarat davant el jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona que investiga les càrregues policials durant l’1-O. Un dels agents que ha declarat és el que s’investiga per donar una puntada de peu voladora a un dels votants a les escales d’entrada a l’institut. Tot i que a les imatges presentades com a prova es veu el número d’identificació de l’agent i que aquest reconeix que estava a les escales en els moment dels fets ha negat ser-ne l’autor. Els tres agents han assegurat davant el jutge que només tenien ordres d’endur-se les unes, no pas de tancar els col·legis electorals com reclamava l’interlocutòria del TSJC, el que demostra, segons les acusacions, que l’actuació tenia fer finalitat “humiliar i crear el pànic”.

En la jornada d’avui estava previst que declaressin quatre investigats, tres presencialment i un per videoconferència. Aquest darrer, que ja havia comparegut davant el jutge i que se l’havia tornat a citar per ampliar alguns detalls, finalment no ha declarat per motius personals i ho farà dijous.

Finalitzada la vista, els advocats de l’acusació han explicat que els tres agents que han declarat aquest dilluns se’ls investiga per la seva actuació durant el dispositiu de la policia espanyola l’1-O a l’IES Pau Claris de Barcelona. A banda de l’investigat per donar la puntada de peu voladora, han declarat l’oficial encarregat del dispositiu per donar una puntada de peu a un votant al pati de l’institut i un altre agent per llençar el telèfon mòbil d’un votant al terra.

Segons els advocats de l’acusació, com la trentena d’agents investigats que ja han declarat fins ara davant el jutge en aquest cas, han negat ser els autors de les agressions. En el cas del policia investigat per la puntada de peu voladora, les acusacions confien en aportar noves proves videogràfiques que permetin fer el seguiment de l’agent tenint en compte que en un vídeo queda perfectament identificat.

Núria Garrido, advocada de l’Associació de Juristes pels Drets Humans, ha explicat que els tres agents han negat davant el jutge que tinguessin ordre de tancar el col·legi electoral, com reclamava l’ordre del TSJC, el que demostra que l’actuació policial tenia per finalitat “humiliar, ferir votants i crear el pànic”.

Els agents, tots ells amb àmplia experiència al cos, han assegurat davant el jutge que l’ambient aquell dia era molt hostil, amb continus insults i amenaces, i que mai havien viscut una situació similar. Amb tot, quan el jutge els ha demanat quins insults proferien els votants contra ells, no han estat capaços de concretar-ne cap “perquè no els entenien”, han assegurat.

Per últim, Garrido ha explicat que divendres passat el jutge encarregat del cas va negar obrir diligències contra votants lesionats com a possibles autors d’un delicte de resistència passiva com reclama el Sindicat Professional de Policies en diferents instituts, entre ells l’IES Pau Claris i l’Escola Mediterrània.

Dijous està previst que declarin 5 testimonis de les càrregues policials a l’Escola Ramon Llull i divendres serà el torn de Roger Espanyol, el votant que va perdre un ull durant l’actuació policial en aquest col·legi i cinc testimonis més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia