Política

ERC no descarta el suport als comptes de Sánchez i vol “motius suficients”

Aragonès exigeix “moviments” sobre sobirania i “la fi de la repressió”

Rovira reivindica el judici de l’1-O com a “focus” dels partits independentistes

El partit d’Oriol Junqueras no retira de la taula la possibilitat de donar suport al pressupost de Pedro Sánchez, malgrat la manca actual de concessions satisfactòries per a l’independentisme. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, va reclamar ahir a Madrid “motius suficients” per fer dels comptes “una segona volta de la moció de censura”. Abans del Consell de Ministres, ERC va reiterar les seves condicions: el reconeixement de la sobirania catalana i la fi de la “repressió” contra l’independentisme.

En paral·lel a la trobada entre els presidents Quim Torra i Carles Puigdemont a Waterloo, la cúpula d’Esquerra Republicana es va reunir durant tot el dia d’ahir a Ginebra per poder aplegar-se en presència de la seva secretària general exiliada, Marta Rovira. Va ser una trobada per valorar precisament la seva posició sobre els comptes dels socialistes espanyols, entre altres qüestions.

En l’aturada de mig matí per atendre la premsa, Aragonès va exigir “moviments” a Sánchez “perquè ERC doni suport” a la seva legislatura “fins al juny del 2020”. Segons ell, els “gestos” els ha de fer el govern espanyol, qui vol els seus vots, i no ERC, que els ha de proporcionar. ERC vol que el PSOE “rebutgi la repressió iniciada pel PP” i deixi “clar que la decisió sobre el futur de Catalunya és competència dels seus ciutadans”.

Per tant, apressen l’executiu espanyol a fer alguna oferta sucosa en aquest sentit si volen que ells facilitin “la continuïtat i estabilitat de la legislatura estatal”. “En funció d’aquesta resposta nosaltres prendrem la decisió, va dir Aragonès, a qui Rovira va cedir la paraula perquè parlés sobre la situació del pressupost.

De fet, la secretària general del partit va defugir les preguntes respecte al tema que es troba ara mateix al centre de l’agenda política catalana. Per contra, va reivindicar el judici de l’1-O com a punt central del debat polític a Catalunya, ja que el considera una “repressió contra l’independentisme” que no permet als seus partits defensar les seves posicions “en termes d’igualtat” amb la resta de formacions polítiques. “El focus polític no són els pressupostos generals de l’Estat, sinó el judici que afecta l’espai democràtic d’aquest país”, va defensar. Per ella, és una causa judicial que “afectarà” el seu projecte polític i considera que cal definir una estratègia per fer-hi front.

LA FRASE

El focus polític no són els pressupostos, sinó el judici que afecta l’espai democràtic
Marta Rovira
Secretària general d’ERC

Visita col·lectiva a Rovira

Des de l’inici del seu exili a Suïssa el març del 2018, la cúpula d’ERC no havia fet cap reunió conjunta i pública amb la número dos del seu partit, Marta Rovira. A les portes del judici de l’1-O i de les eleccions municipals i europees, l’executiva republicana va viatjar en bloc a Ginebra per poder celebrar una trobada en què Rovira participés directament. La secretària general d’ERC va celebrar satisfeta aquest fet: “Hem pogut debatre i parlar de forma més directa.” Entre els líders del partit amb qui va poder discutir sobre la causa del referèndum, els processos electorals i els pressupostos de Sánchez, hi havia Roger Torrent, Pere Aragonès, Gabriel Rufián, Joan Tardà, Lluís Salvadó, Marta Vilalta, Alfred Bosch i Jordi Solé, entre altres. No hi van assistir els membres de l’executiva Sergi Sabrià, A lba Vergés, Ester Capella i Toni Comín.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia