Política

Demanaran que el rei declari com a testimoni al TS

Sànchez, Rull i Turull ho estudien perquè la fiscalia el cita en l’escrit d’acusació

Cuixart fa una crida a la unitat

La defensa dels exconsellers i diputats de JxCat, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, estudia demanar al Tribunal Suprem que el rei Felip VI declari com a testimoni en el judici contra ells i els altres independentistes catalans, a Madrid. L’exconseller i coordinador de la defensa del PDeCAT, Francesc Homs, ho va avançar a TV3 ahir, i el penalista Jordi Pina ho va confirmar a El Punt Avui.

El rei s’hi pot negar per la seva figura, i per això es vol sol·licitar que sigui substituït per un representant de la casa reial. Per què? Des de la defensa exposen que va ser la fiscalia, la que, de manera sorprenent, va incloure en el seu escrit d’acusació que el rei va fer el discurs el 3 d’octubre del 2017, en què acusava de “deslleialtat inadmissible” l’acció del govern català, i per tant està justificada processalment la seva petició. És previst que aquest diumenge Pina ultimi els escrits de defensa i la petició de testimonis i prova amb els tres presos polítics, tancats al penal de Lledoners, ja que s’han de presentar al tribunal la setmana vinent.

Precisament, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també en presó preventiva a Lledoners, considera que és “el rei qui hauria de seure al banc dels acusats per la violència exercida a Catalunya des dels poders de l’Estat”. Ho afirma en una entrevista per escrit a l’agència Efe, difosa ahir.

Cuixart hi remarca que “el sobiranisme és ric perquè és plural, i aquesta és una de les seves grans fortaleses”, i demana a les forces sobiranistes que “es deixin de mirar de reüll”. Per Cuixart, hi ha una “voluntat de l’Estat espanyol d’incubar el virus de la violència en el si d’un moviment que és i ha estat sempre pacífic”, raó per la qual ha demanat a tot l’independentisme que continuï actuant “amb intel·ligència”.

LA FRASE

Sabem que tot el que hem avançat ho hem fet insubornablement units
Jordi Cuixart
president d’òmnium

La fiscalia, a favor del permís de Rull per veure el fill

La fiscalia va donar suport davant el jutge de guàrdia de Manresa al fet que l’exconseller Josep Rull pogués sortir de la presó de Lledoners per anar a visitar el seu fill hospitalitzat, si bé el jutge no va adoptar cap decisió en concloure que la competència requeia en el Tribunal Suprem. En un vis a vis familiar a la presó, el fill de Rull, de 6 anys, va caure i va tenir una forta commoció al cap, que li va produir una pèrdua de coneixement, de manera que va haver de ser hospitalitzat. El Suprem (que no té servei de guàrdia per comunicar-li urgències) va anunciar ahir que estudiarà si el permís extraordinari concedit a Rull per la Generalitat, sense avisar l’alt tribunal, va ser irregular.

En la resolució del jutjat de Manresa, el ministeri públic va esgrimir els articles 155 i 159 del reglament penitenciari, mentre que el jutge es refereix a l’article 161.4, que estableix que “en els supòsits d’urgència, el permís extraordinari podrà ser autoritzat pel director de l’establiment, prèvia consulta al centre directiu, si calgués, i sense perjudici de comunicar a la Junta de Tractament l’autorització concedida”. Institucions Penitenciàries de la Generalitat va rebre la resposta del jutge a les 17 hores de dissabte, i a les 17.18 hores Rull va sortir de la presó i, sota custòdia policial, va visitar el seu fill a l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa i va tornar al penal a les 19.20 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia