Política

Puigdemont: “Avui la Constitució espanyola és una eina de repressió”

Afirma que la Carta Magna “s’allunya dels estàndards democràtics” europeus en la intervenció via telemàtica a l’acte als Caputxins

El president Carles Puigdemont ha afirmat aquest dijous que la Constitució espanyola és “avui una eina de repressió”. Puigdemont ha dit que fa 40 anys la societat es va “aferrar” al text com a “única esperança” en un context difícil, però ha valorat que actualment s’allunya dels estàndards democràtics i “ha de celebrar l’aniversari en un clima inacceptable i impresentable davant d’Europa de coacció i limitació de drets fonamentals”. Puigdemont, que ha intervingut telemàticament en la jornada de dejuni de diputats del Parlament en solidaritat amb la vaga de fam dels polítics presos, ha defensat el seu gest com un “crit d’alerta” i s’ha compromès a “acompanyar-los i escampar arreu del món” la seva situació.

Puigdemont ha intervingut per videoconferència en el dejuni solidari amb els polítics presos, un acte que ha qualificat de “solidaritat política humana”, desitjant que “sigui l’última vegada” que els Caputxins hagin d’acollir iniciatives com aquestes, en referència a la històrica tancada d’estudiants durant el Franquisme, la Caputxinada.

El president ha carregat contra la Constitució, “una eina de repressió i de violència il·legítima”. “Una eina que permet a la monarquia continuar apel·lant a una part de la societat per, amb el crit de ‘a por ellos’ activar una repressió contra la voluntat d’un poble”, ha destacat Puigdemont.

En aquest sentit, Puigdemont ha considerat que la Constitució “ha caducat” i ha demanat “als gestors d’aquesta agonia del règim del 78” que no “n’allarguin la vida”. En tot cas, ha assegurat que en aquest context “no hi ha més remei que fer acció directa no violenta”. “Tenim el deure d’alçar el dit per ensenyar que la democràcia va despullada, que el rei va despullat. I no pararem de denunciar-ho i canviar-ho amb totes les eines de què disposem”, ha afegit.

En el mateix sentit, l’expresident s’ha compromès a difondre aquesta idea en el marc europeu, sense “parar de denunciar-ho”, desplaçant-se si cal arreu del continent encara que l’“amenacin amb euroordres”.

Puigdemont ha expressat la seva solidaritat amb les “quatre persones honestes, de pau” en vaga de fam, en referència a Sánchez, Rull, Turull i Forn. Per l’expresident la vaga de fam és “una eina molt dura i molt seriosa, un senyal de maduresa democràtica” a través de la qual els polítics “posen en risc el seu cos”.

“El nostre deure és acompanyar-los i escampar-ho arreu del món”, s’ha compromès Puigdemont. El líder polític català ha dit que “no és acceptable que el Tribunal Constitucional vulneri la seva pròpia normativa fent de barrera a la protecció de drets fonamentals i que impedeixi a la gent a la presó accedir a la justícia europea”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia