Política

Consellers i diputats inicien el dejuni als Caputxins

Artadi, Borràs, Calvet i membres de JxCat, ERC i la CUP participen a la tancada en solidaritat a la vaga de fam dels presos

L’acció de 24 hores es fa al convent de Sarrià

Tres consellers de la Generalitat i diversos diputats de JxCat, ERC i la CUP han iniciat aquest divendres un dejuni de fins a 24 hores en solidaritat amb la vaga de fam dels presos Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn. L’acció es fa al convent dels Caputxins de Sarrià, a Barcelona. Les conselleres Elsa Artadi i Laura Borràs, i el conseller Damià Calvet són els tres membres del Govern que s’han sumat a la iniciativa i faran un dejuni de 24 hores. Entre els diputats, n’hi ha de JxCat com Albert Batet, Eduard Pujol o Francesc de Dalmases, o d’ERC, com Sergi Sabrià, Lluís Salvadó o Ruben Wagensberg. Pel que fa a la CUP, el diputat Carles Riera preveu fer un dejuni de 12 hores.

La jornada de dejuni ha començat a les nou del matí d’aquest dijous i s’allargarà fins a la mateixa hora de divendres. Bona part dels diputats i consellers participants passaran la nit en una de les sales del convent dels Caputxins de Sarrià.

La tancada s’ha organitzat no només en solidaritat amb els presos en vaga de fam sinó també per mostrar el rebuig a la Constitució “davant l’evidència que bloqueja l’exercici de drets col·lectius i individuals fonamentals com ara el dret a l’autodeterminació dels pobles, la llibertat d’expressió i el dret de representació política”.

L’acció ha estat coordinada pels diputats Toni Morral, de Junts per Catalunya, i Irene Fornós, d’ERC. Morral ha assenyalat que l’acció coincideix amb el dia de la Constitució espanyola per remarcar que “no hi ha res a celebrar i en canvi, moltes a denunciar”. La Constitució, ha afegit “retalla drets i llibertats”, motiu pel qual també s’han concentrat els diputats a manera de “denúncia”. Fornós ha secundat les paraules de Morral i ha fet una crida a tots els que es vulguin sumar a la jornada de dejuni.

Morral ha recordat, a més, que aquest cap de setmana comencen una sèrie de “dejunis encadenats”, convocats per la iniciativa ‘Prou hostatges’, iniciativa que ha celebrat i ha animat a secundar.

Amb aquesta acció, els diputats i diputades del Parlament que l’impulsen volen ser “l’altaveu” de la denúncia dels presos en vaga de fam “davant l’arbitrarietat amb què el TC tracta els recursos que han presentat i impedeix que puguin recórrer a instàncies judicials europees”.

Acollida del pare Joan Botam

El pare Joan Botam ha fet l’acollida als diputats i consellers que han volgut sumar-se al dejuni. El caputxí ha celebrat l’acció dels polítics presos i la seva “actitud de lluita i justícia per la llibertat”, especialment amb els que han iniciat una vaga de fam. “És un gest d’una dignitat enorme i que potencia la fortalesa moral i la d’un poble que tira endavant, no pas per les armes sinó obert i dialogant”. “És un gest que està perfectament en sintonia amb l’espai on ens trobem”, ha afegit.

Durant la jornada s’han organitzat diverses conferències obertes al públic relacionades amb la justícia i la lluita no violenta, en què han participat entre altres els diputats Ruben Wagensberg i Carles Riera, la consellera Elsa Artadi o la consellera Laura Borràs. A més, durant el matí hi ha hagut les intervencions via videoconferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, des de Waterloo, i la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de Ginebra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia