Política

El Suprem manté Marchena enfront dels independentistes

La sala 61 rebutja per unanimitat apartar el magistrat, candidat del PP, i els altres sis jutges en el judici de la causa catalana

El CGPJ demana la creu de Sant Raimon a títol pòstum per al jutge de l’1-O

La sala del 61 del Tribunal Suprem va anunciar ahir que rebutja per unanimitat apartar el magistrat Manuel Marchena i els sis companys del tribunal que jutjaran quinze promotors de la independència de Catalunya, vuit dels quals l’havien recusat en considerar-lo afí al PP, després de difondre’s els missatges del portaveu popular al Senat, Ignacio Cosidó, sobre el pacte per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ara trencat, en què afirmava el seu control “des del darrere”.

Després d’hora i mitja de reunió, els magistrats van desestimar les sol·licituds de recusació que vuit acusats havien presentat contra el president de la sala penal, així com la petició del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que va estendre la sol·licitud a tot el tribunal, segons van informar fonts del Suprem. Van afegir que en els propers dies es difondrà la resolució amb els arguments del rebuig. Els altres sis magistrats recusats són: Antonio del Moral, Luciano Varela, Juan Ramón Berdugo i Andrés Martínez Arrieta, Ana María García Ferrer i Andrés Palomo (a la foto).

D’altra banda, la comissió permanent del CGPJ va aprovar ahir un informe favorable a la concessió, a títol pòstum, de la Creu de Sant Raimon de Penyafort al magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga els organitzadors de l’1-O. L’acord és a proposta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que fa seva la iniciativa impulsada per la junta de jutges i jutgesses penals de Barcelona perquè es concedeixi aquesta distinció al magistrat, mort fa un mes. La decisió final és del Ministeri de Justícia.

És la segona vegada que la sala especial rebutja els incidents de recusació que han plantejat els acusats catalans al llarg del procediment. Aquest cop, els encausats per rebel·lió van denunciar els vincles de Marchena –que va renunciar a presidir el Suprem i el CGPJ després de la difusió d’aquell missatge– amb el PP, i van estimar que en cas de mantenir-se la composició del tribunal no es podria garantir la seva imparcialitat. Cuixart va al·legar que “els dubtes d’imparcialitat” sobre Marchena “s’estenen” també als seus companys, i va invocar la condemna recent del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a Espanya pel cas del dirigent abertzale Arnaldo Otegi, en el qual no es va reconèixer la parcialitat d’una magistrada que el va jutjar i, per extensió, dels altres dos jutges del tribunal.

Aquesta sala, el nom de la qual prové de l’article 61 de la llei orgànica del poder judicial, està formada pel president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, els presidents de les cinc sales de l’alt tribunal i pel magistrat més antic i el més modern de cadascuna d’elles. La sentència serà redactada pel magistrat de la sala militar del Suprem, Jacobo Barja de Quiroga. En aquest cas, però, només catorze d’ells han format part de la deliberació, atès que a dos els afecta la recusació: Marchena, president de la sala segona, que presidirà i redactarà la sentència de la causa catalana, i Martínez Arrieta, el més antic de la sala segona, i que havia d’ocupar el lloc de Marchena amb el seu ascens.

Amb aquesta decisió, el tribunal format pels set jutges del Suprem reprendran els preparatius del judici, que segurament començarà a finals de gener. Abans hauran de celebrar una vista oral per resoldre els denominats articles de previ pronunciament, que es preveu per la setmana abans de Nadal, i en la qual els acusats tornaran a qüestionar la competència del Suprem per jutjar-los, ja que consideren que ho ha de fer el TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia