Política

Borrell defensa l’ambaixador espanyol a França per “protestar” per la rebuda de l’alcalde de Perpinyà a Torra

El ministre creu que va actuar “de manera correcta” perquè el batlle nord-català lluita un llaç groc “que desqualifica el sistema polític espanyol”

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha defensat l’actuació de l’ambaixador espanyol a França per “protestar” per la rebuda de l’alcalde de Perpinyà al president Torra el passat 31 d’agost. Ho ha fet a preguntes del diputat del PDeCAT, Jordi Xuclà, durant la sessió de control al Congrés. Borrell ha dit que l’ambaixador “va ajudar a que la trobada es celebrés” però que va protestar després enviant una carta perquè l’alcalde, Jean-Marc Pujol, lluïa un llaç groc. “Quan una autoritat pública d’un país estranger rep oficialment al seu despatx a una personalitat espanyola lluint un símbol que diu que a Espanya hi ha presos polítics i el sistema judicial no és independent ha de protestar”, ha defensat el ministre, que considera que el llaç groc “desqualifica absolutament” el sistema polític espanyol.

L’ambaixador espanyol a França, Fernando Carderera, va enviar el passat 4 de setembre una carta a l’alcalde de Perpinyà, Jean-Marc Pujol, recriminant-li que el passat 31 d’agost fes una rebuda institucional al president de la Generalitat, Quim Torra, i li entregués la Medalla d’Honor de la Vila. A la missiva, el diplomàtic qualifica Torra “d’inconstitucional”. Pujol va respondre la missiva tres dies després mostrant la seva “sorpresa” per la forma i el fons dient que era una “ingerència” que està totalment fora de lloc i que és “inadmissible”.

El tema ha arribat aquest dimecres al Congrés dels Diputats de la mà del diputat del PDeCAT Jordi Xuclà. Ha retret a Borrell l’actitud de l’ambaixador i que s’hagi adreçat a un “electe de la república francesa” per rebre Torra i per lluir un llaç groc. “Sembla que encara governi el PP”, li ha dit.

El ministre inicialment ha replicat al diputat que no sabia de què li estava preguntant, i ha calgut que Xuclà usés el segon torn de pregunta per detallar el cas. Llavors, Borrell ha defensat l’actuació “correcta” de l’ambaixador i ha defensat que “protesti” perquè l’alcalde lluïa un llaç groc quan va rebre el president català. “Si un alcalde d’un país estranger rep el màxim representant de l’Estat a Catalunya lluint un símbol que desqualifica absolutament el sistema polític espanyol, l’ambaixador protesta”, ha sentenciat.

Borrell ha retret a Xuclà que el president del Consell d’Europa ha dit que els tribunals espanyols estan abordant el tema de Catalunya d’acord amb la llei espanyola i la Convenció Europea de Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia