Política

El govern i el Parlament dediquen l’acte institucional de la Diada als presos i exiliats

Les dues institucions organitzen una “Marxa per la Llibertat” que portarà la Flama del Canigó des del parc de la Ciutadella fins la plaça Sant Jaume, passant pel Born

L’arribada de la flama al Palau de la Generalitat vol simbolitzar la tornada de la “llum” després dels mesos de “foscor” del 155

La reivindicació de l’alliberament dels pesos polítics i exiliats marcarà aquest any els actes institucionals de l’Onze de Setembre. L’acte central es farà la vigília, amb una “Marxa per la Llibertat” que anirà del Parlament fins a la plaça Sant Jaume passant pel Born.

La portaveu del govern, Elsa Artadi, i el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, han presentat aquesta tarda els actes la Diada en una roda de premsa a la cambra. La consellera ha explicat que la commemoració se centrarà “en la idea de llibertat, la llibertat individual i la llibertat col·lectiva”.

Les dues institucions homenatjaran els presos i exiliats amb un acte que començarà a dos quarts de nou de la nit del dilluns 10 de setembre amb la rebuda de la Flama del Canigó al Parlament. Des del Parc de la Ciutadella s’iniciarà una Marxa per la Llibertat que portarà aquest llum fins al Palau de la Generalitat.

Cap a les nou de la nit es preveu que la flama passi pel Born Centre Cultural, on tindrà lloc la part més institucional de l’acte, que inclourà la formació de la guàrdia d’honor dels Mossos d’Esquadra, la hissada de bandera i la interpretació del “Cant de la senyera” a càrrec del Cor Jove de l’Orfeó Català.

El recorregut acabarà a tres quarts de deu de la nit a la seu del govern, a la plaça Sant Jaume, on el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, rebran la Flama del Canigó. Amb la tornada de la “llum” al Palau, després del mesos de “foscor i paràlisi imposades per l’aplicació de l’article 155, es busca simbolitzar el retorn de la força i l’esperança a les institucions, “conscients que no hi som tots i que només som a mig camí”.

Quan s’obrin les portes de la seu del Govern de Catalunya, en sortiran tots els artistes que participaran a l’acte central des de la plaça. Un espectacle artístic que “pretén ser colpidor, potent i metafòric” ha dit Artadi.

La consellera ha volgut agrair a tothom qui ha fet possible l’organització dels actes de commemoració de la Diada “en només dos mesos”, ja que “la situació d’aquest any ha estat excepcional”. També h ha volgut fer un “reconeixement molt especial al conseller Turull perquè hi hem estat treballant colze a colze”.

Cartell de la Diada

Els dos portaveus han presentat el cartell de la Diada, que mostra les quatre barres de la senyera tapades amb cinta adhesiva, que representa les boques tapades per la censura. El disseny busca reflectir la falta de llibertat d’expressió que es viu en aquests moments a Catalunya.

Una de les barres té una punta descoberta, un disseny que representa que es comença a retirar l’adhesiu. Artadi ha assenyalat que aquesta és la primera Diada de recuperació de l’autogovern després de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, i per això “és el moment que es comença a treure la cinta adhesiva amb la qual han volgut silenciar les institucions nacionals”.

Altres actes

L’endemà de l’acte central es farà, com és habitual, l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova de Barcelona, a partir de les nou del matí. A més, Costa ha recordat que el Parlament obrirà les portes a la ciutadania durant la Diada.

D’altra banda, el Parlament lliurarà el 10 de setembre al vespre la Medalla d’Honor a l’Associació de Mestres Rosa Sensat com a “reconeixement col·lectiu als docents per a seva dedicació i perseverança, a les famílies els alumnes i a tots els ciutadans en general”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia