Política

La fiscalia escocesa requerirà més informació a Espanya sobre Ponsatí

La pròxima compareixença de la consellera serà el 12 de juny, però la vista sobre l’extradició no començarà fins al juliol

Concentració de suport a Edimburg

La fiscalia d’Escòcia demanarà informació legal més precisa a la justícia espanyola sobre els càrrecs que imputa a Clara Ponsatí. Així ho van acordar ahir les parts durant la vista preliminar que va tenir lloc a Edimburg arran de l’euroordre emesa al març que demana l’extradició de Ponsatí a Espanya per rebel·lió i malversació de fons públics en relació amb la celebració del referèndum sobre la independència de l’1 d’octubre.

“Espanya no ha especificat ni un sol acte de violència atribuïble a Clara Ponsatí i les acusacions a les quals fa front són una grotesca distorsió de la veritat”, va explicar ahir el representant legal de la consellera exiliada, Aamer Anwar, a la sortida del tribunal després d’una vista “procedimental”.

La pròxima cita judicial serà el dia 12 de juny, quan tindrà lloc una nova vista preliminar del cas. Encara n’hi haurà una altra, el 5 de juliol, i no serà fins al 30 del mateix mes que no començarà la vista sobre l’extradició de Ponsatí. “Tenim la intenció de desafiar als nostres tribunals la independència i imparcialitat de la justícia espanyola”, va avançar Anwar. Segons un comunicat llegit per l’advocat, “a tot Europa Espanya és acusada d’abusar de l’ordre de detenció com una eina de repressió política”.

En aquest sentit, va defensar, “els tribunals mai poden ser una solució o una alternativa a la negociació política” i va demanar l’alliberament “incondicional” dels presos polítics, així com la retirada de les euroordres contra els que són a l’exili. “Espanya avui afronta la seva crisi més gran des dels dies foscos del general Franco”, va certificar.

D’acord amb el sistema judicial britànic, Ponsatí té dos advocats, Anwar, que la representa en l’aspecte legal, i Gordon Jackson, que exerceix la seva defensa davant la justícia escocesa. Durant l’audiència d’ahir, que va durar poc més de mitja hora, Jackson va informar el tribunal que la consellera rebutja la seva entrega a Espanya, ja que considera que els càrrecs que li atribueixen tenen una motivació política.

L’equip legal de Ponsatí està en procés de recollir informació que sostingui els arguments en contra de l’extradició, per això ha considerat convenient demanar informació més detallada a la justícia espanyola. L’objectiu de les parts és que en la següent vista els arguments es puguin definir de manera més específica.

Anwar va remarcar que extradir Ponsatí seria “injust, opressiu i incompatible amb els drets humans” i va subratllar que Espanya “ha estat acusada d’abusar de les ordres europees de detenció” i s’enfronta a acusacions “de repressió política”.

Una grup de persones amb pancartes de suport a Ponsatí esperaven la consellera a les portes del tribunal. L’exiliada es va reincorporar al març al seu lloc de professora d’economia de la Universitat de St Andrews. Des del seu retorn a Escòcia, ha rebut nombrosos suports del món acadèmic escocès i també de l’àmbit polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia