Política

tribunal europeu de drets humans

sentència

La justícia europea sentencia que cremar fotos del rei és llibertat d’expressió

El Tribunal Europeu de Drets Humans condemna Espanya per imposar penes de presó als manifestants que van cremar una foto gegant dels reis l’any 2007 a Girona

La sentència unànime de la cort europea multa l’Estat espanyol a indemnitzar els demandants

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per imposar pena de presó als dos manifestants que van cremar una foto gegant dels reis l’any 2007 a Girona. La justícia europea ho considera “una ingerència en la llibertat d’expressió no proporcionada amb l’objectiu perseguit”.

La crema de fotografies a la plaça del Vi de Girona el 13 de setembre de 2007 va ser un acte de protesta per la visita de Joan Carles I a la ciutat. Un grup de joves es va concentrar davant l’ajuntament i, a cara descoberta, van calar foc a diverses fotografies on apareixia el rei Joan Carles I i la reina Sofia i que van enganxar cap per avall en una estructura de cartó.

Els tribunals espanyols van imposar a Enric Stern i Jaume Roura una multa de 2.700 euros a cadascun per eludir la presó per un delicte d’injúries a la corona, amb l’advertència que si no l’abonaven s’executaria la condemna a 15 mesos de presó.

Ara, la sentència unànime de la cort europea condemna Espanya a indemnitzar als demandants amb la mateixa quantitat que van pagar de multa, a més d’altres 9.000 euros en concepte de despeses i honoraris.

Els magistrats apunten també que l’acte va ser part d’una crítica política, “més que personal”, de la monarquia en general, i que no anava més enllà “d’un cert grau permissible de provocació” per transmetre un missatge “crític”.

Les xarxes socials no han trigat en fer-se ressò del veredicte:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia