Política

Setge al procés sobiranista

12-O

La policia desfila el 12-O per primera vegada en 30 anys

La situació política a Catalunya ha marcat aquest dijous els actes de la Fiesta Nacional i la desfilada militar que ha tingut lloc al centre de Madrid. Ja abans de l’inici s’han sentit crits de “Puigdemont, a presó” per part del públic, que posteriorment ha aplaudit el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el rei Felip VI, i molt especialment els destacaments de la Guàrdia Civil, d’una banda, i del Cos Nacional de Policia, que ha participat per primera vegada en 30 anys a la desfilada, així com la cabra de la Legió, ‘Roco’.

A la tribuna d’autoritats hi ha estat present el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, el govern espanyol en ple (tret de Guindos, de viatge als Estats Units), i tots els presidents autonòmics, tret del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el lehendakari, Iñigo Urkullu, i la presidenta de Navarra, Uxue Barkos. Tampoc hi ha estat present el líder de Podem, Pablo Iglesias, tot i que la seva formació hi ha enviat representants de segon nivell.

Durant la desfilada s’ha fet un homenatge a les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

A la tribuna s’hi ha pogut veure converses creuades, com les que han mantingut els líders del PSOE i de Cs, Pedro Sánchez i Albert Rivera, així com l’alcaldessa de Madrid i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Manuela Carmena i Cristina Cifuentes. També l’expresident espanyol Felipe González amb el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo.

Després de la desfilada el rei Felip VI ha ofert una recepció a les autoritats al Palau Reial. Ha estat el primer acte on han participat conjuntament el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el rei Felip VI després del referèndum de l’1-O i de l’activació per part del govern espanyol del mecanisme establert a l’article 155 de la Constitució per a la suspensió de competències autonòmiques a Catalunya. Tots dos han conversat breument a l’inici de l’acte, quan el rei ha arribat a la Castellana de Madrid escortat per la seva guàrdia d’honor per presidir els actes de la desfilada.

Per a l’ocasió, la Castellana s’ha omplert de banderes espanyoles col·locades als fanals però també, des de fa setmanes, a molts balcons de Madrid, en reacció a la situació a Catalunya.

La desfilada ha tingut lloc a la part alta de la Castellana i les zones per al públic s’han situat més a prop de la tribuna d’autoritats, després d’anys en què s’ha celebrat al Passeig del Prado i s’han mantingut a una distància prudencial. En total ha recorregut 1,8 km de carrer i ha tingut el centre neuràlgic davant de l’estadi Santiago Bernabeu. Hi ha participat 3.900 militars, guàrdies civils i policies nacionals. Inicialment, estava previst que també participés el Grup d’Acció Ràpida de la Guàrdia Civil, que no ho ha pogut fet perquè estan desplegats a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia