Política

Reunió del TC pel reglament en l’arrencada del curs polític

El tribunal abordarà dimecres el recurs de súplica contra la suspensió de la reforma, el dia que el Parlament torna a la feina

Cleries creu que Rajoy consensuarà amb el PSOE l’acció contra l’1-O

El Tribunal Constitucional (TC) es reunirà dimecres per abordar el recurs de súplica del govern català contra la suspensió cautelar de la reforma del reglament de la cambra catalana. Ho farà el mateix dia que arrenca el curs polític al Parlament, aquest any, per primer cop, el 16 d’agost, per tal de poder tramitar la llei del referèndum a temps per convocar la consulta de l’1-O. El diari Ara donava per fet ahir que els membres de l’alt tribunal rebutjaran la part de la súplica que fa referència a un abús dels recursos d’inconstitucionalitat per part de l’executiu de Rajoy, però, en canvi, pel que fa al fons de la qüestió sobre la suspensió de l’article 135.2, que és el que permet tramitar en lectura única una llei a petició d’un grup parlamentari, no es pronunciaran fins passats uns mesos.

De moment, en l’arrencada del curs polític, la presidenta Carme Forcadell no ha inclòs en l’ordre del dia de la Mesa del Parlament la prevista admissió a tràmit de la llei del referèndum, que es podria produir uns dies després. En aquest sentit, cal recordar que el president Rajoy va obrir la porta a convocar el dia 16 un Consell de Ministres extraordinari si la Mesa catalana admetia a tràmit la llei del referèndum. Diverses fonts han assenyalat recentment que seria la setmana següent quan la cambra faria el pas, al qual el govern de Rajoy ja ha anunciat que respondrà amb un recurs immediat al TC. Només quatre dies abans de la Diada de l’11-S, els dies 6 i 7 de setembre, tindrà lloc el primer ple ordinari del nou curs, en el qual tot indica que s’hauria d’aprovar la llei perquè el president Puigdemont pugui convocar el referèndum. D’altra banda, ahir la CUP assegurava que el govern català ja té a punt les urnes i el cens, però que no pensava revelar “d’on han sortit”. En una entrevista a RAC1, la diputada Mireia Vehí hi afegia que aviat es posarà en marxa el portal digital perquè els funcionaris s’hi puguin inscriure com a “voluntaris” per fer el recompte de paperetes el dia 1 d’octubre, i advertia que, per fer possible el referèndum, caldrà desobeir: “La llei del referèndum serà impugnada automàticament i el Parlament haurà d’aguantar l’embat de l’Estat.”

El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, per la seva banda, advertia ahir a l’ACN que el govern espanyol “intentarà vestir d’una certa parafernàlia” la seva actuació contra el referèndum amb l’objectiu de “disfressar-la d’acció democràtica”, perquè, segons ell, la voluntat de Rajoy és fer “tot el que estigui al seu abast i més” per impedir-lo.

Cleries està convençut que l’únic límit dependrà del PSOE, perquè, al seu parer, Rajoy es voldrà garantir la complicitat dels socialistes en la seva resposta a l’1-O per no haver d’actuar “sol”. Pel senador, Rajoy ha deixat totes les possibilitats d’actuació obertes i no es decidirà fins aquesta segona quinzena d’agost. Per això, creu que és indispensable que govern i majoria parlamentària vagin junts.

LES FRASES

El govern espanyol intentarà vestir d’una certa parafernàlia la seva actuació contra el referèndum per disfressar-la d’acció democràtica
Tots a l’una. Cal actuar d’una manera molt unitària, i amb el lideratge del govern i del Parlament
Josep Lluís Cleries
portaveu del pdecat al senat
La llei del referèndum serà impugnada i el Parlament haurà d’aguantar l’embat
Mireia Vehí
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia