Política

política

investidura

Maragall, partidari que el nou Govern forci els límits de l’Estat

Ha recordat a la CUP que el nou Govern ha de ser forçosament “autonòmic” ja que “no tenim una república”

Per a ERC “el nom del candidat no és un problema, volem un acord global, i tot indica que Sànchez no podrà ser designat”

El diputat d’ERC Ernest Maragall s’ha mostrat avui partidari que el nou Govern, que, segons ha dit, serà “autonòmic ja que no tenim una república”, es dediqui “a forçar contínuament els límits” i governi amb “claredat de futur” per reflectir “quina ambició republicana té”.

En unes declaracions a TV3, el diputat d’ERC i exconseller d’Educació Ernest Maragall ha indicat sobre la investidura del president de la Generalitat que “estem en condicions de dir que l’acord està a prop, perquè som conscients que l’exigència es transforma en urgència i que el país ja no espera”.

Maragall ha situat en aquest context d’urgència que, entre la societat catalana, es percebi un cert “desconcert” provocat, sobretot, ha dit, “per un Estat que impedeix que hi hagi normalitat democràtica, amb empresonaments, i que intenta impedir que diputats elegits democràticament pels ciutadans puguin accedir a la presidència”.

Segons el diputat d’ERC, per culminar l’acord de govern i la posterior investidura “hem d’afegir solucions que no són naturals”, però s’ha mostrat favorable en tot cas al fet que “hi hagi una certa solemnitat” en anunciar el pacte, ja que “el país ha d’entendre que aquest acord és per esvair dubtes”.

Sobre la candidatura de Jordi Sànchez (JxCat), ha explicat que “per a ERC el nom del candidat no és un problema, volem un acord global, i tot indica que Sànchez no podrà ser designat” ja que “tenim unes limitacions imposades”.

Ha advertit, no obstant això, que la qüestió dels noms no ha d’impedir que es formi un nou govern el més aviat possible “perquè tenim situacions que demanen decisió, aquest país demana ser governat a crits”, i ha puntualitzat que “fer república és lluitar, per exemple, contra la pobresa”.

Als sectors de l’independentisme que, com la CUP, critiquen que es projecti un govern autonomista i no republicà, Ernest Maragall els ha recordat que el nou Govern ha de ser forçosament “autonòmic” ja que “no tenim una república”.

“Hem de ser conscients d’on estem i mirar lluny”, ha afegit aquest mateix diputat d’ERC, que s’ha mostrat partidari, no obstant això, que el nou Govern “forci contínuament els límits” i transmeti “claredat de futur” perquè es vegi “quina ambició republicana té”.

Sobre la qüestió de la desobediència, Ernest Maragall ha apuntat que “segurament cal desobeir, però hem de decidir amb quina intensitat i amb quina tàctica” i “en què desobeïm i en quin moment”.

Pel que fa a l’objectiu que té ERC de seguir ampliant la base social de l’independentisme, Maragall ha aclarit que “això no és evangelitzar ningú, sinó explicar-nos, posar en pràctica un concepte de governar per al país” ja que “hi ha espais socials en els quals l’independentisme no arriba i que són compartits, per exemple, amb els ’comuns’”.

També s’ha referit breument a l’expedient informatiu obert per ERC contra el diputat Lluís Salvadó pels seus comentaris “masclistes” i ha apuntat, sobre la filtració de la conversa privada en la qual els va fer, que “tenim un Estat delinqüent, que no dubta a utilitzar tots els camins per fer mal, però la filtració no exculpa Lluís Salvadó”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia