Opinió

Full de ruta

La iniciativa de Colau

El partit impulsat per l'alcaldessa confluirà previsiblement amb el moviment de Varufakis

No ho sentiu? És la remor de la moto de Varufakis. Se sent com s'acosta de la plaça de Sant Jaume estant, banda mar. Ada Colau planteja bastir un nou partit d'esquerres que no serà cap partit sinó un moviment, i el vol dinàmic, efervescent, fluid, encara que en aquest cas convindria dir confluït.

La jugada té repercussions en totes direccions. La catalana: prepara el terreny per a les pròximes eleccions, d'aquí a divuit mesos, unes miques més o unes miques menys; pretén soldar uns quants pals de paller en un de sol i arrossegar brins de palla d'Esquerra, del PSC i de la CUP; i planteja una OPA múltiple a Podem –aprofitant que està escapçat–, a Iniciativa –diluïda en segons plans en diverses candidatures comunes i en vies de renovar la cúpula–, a EUiA, a Procés Constituent i a altra menudalla. Empassar-s'ho tot d'un glop no cal dir que pot fer regurgitar, dependrà de la resistència que oposin els qui no volen ser deglutits. En tot cas, esperem que aquesta vegada l'artefacte tingui un nom digerible.

Pel que fa a la repercussió espanyola, la pretensió de l'alcaldessa barcelonina referma el paper d'En Comú dins del grup parlamentari plurinacionalista no propi; encara en condicions més optimistes la possibilitat d'una repetició electoral; i permet començar a rectificar l'error d'haver bescanviat alegrement referèndum per ministeri.

¿Y la europea? L'afectació europea té vocació paneuropea. La iniciativa (mai més ben dit) de Colau confluirà previsiblement amb l'anomenat DIEM-25, les sigles de Democràcia en el Moviment (vet aquí) Europeu 2025, impulsat per l'economista grec.

Sobre el no espanyol a un referèndum a Catalunya, Varufakis ja va dir l'any passat: “Sembla que Madrid està intentant enfortir el moviment independentista.” Si fa no fa el mateix que lamentava Duran i Lleida des de la tribuna del Congrés. L'exministre antiausteritat presentarà el seu moviment el dia 9 a Berlín. No ho sentiu? És la moto de Varufakis, que fa run run.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia