Opinió

Vida Uber

Som en la nova economia: flexible, precària i multimilionària alhora

Que la globalització econòmica ens empeny cap a un món cada cop més desigual i incert, és una veritat que no necessita del Pablo Iglesias de torn per ser compartida. Dir, tanmateix, que aquesta desigualtat ve unida a la precarització sostinguda de les condicions laborals, la desaparició dels contractes de per vida i la transformació cap a un model de societat on tothom esdevé empresari d'ell mateix, ja demana una mica més d'explicació.

Uber, el gran unicorn de les finances mundials, és la mostra perfecta d'aquesta tendència que tot just ara comencem a entendre. Mirar Uber, des de Llatinoamèrica, ens facilita entendre els seus avantatges. Uber permet conèixer quin vehicle et ve a recollir, quan ho farà, el trajecte que seguirà fins a la destinació, el nom i la reputació del conductor. Com que el pagament es fa via plataforma electrònica, no hi ha intercanvi de diners. El trajecte esdevé segur i previsible. Allà on preguntis, la gent n'està encantada. Uber et dóna la fiabilitat i la confiança que un taxi del carrer no et dóna. A banda, com Uber no s'anuncia com a empresa de transport sinó com a plataforma d'intercanvi de béns infrautilitzats (cotxes, en aquest cas) esquiva gran part de la legislació corresponent. Uber és el peix dins l'aigua del mar de les economies informals o poc regulades. Al capdavall, és la màgia de l'anomenada economia col·laborativa, paradoxalment més propera al capitalisme financer, multimilionari i anarquista dels nostres temps que no pas al cooperativisme de tota la vida.

En un d'aquests trajectes amb Uber pels carrers de Mèxic DF, interrogo un dels seus conductors. Per a l'home en qüestió, Uber li proporciona seguretat i incertesa alhora. Seguretat perquè també ell coneix qui puja al seu cotxe i no deixa de tenir clients. Incertesa per les condicions de treball canviants i les demandes creixents que arriben. Com a mostra, diu, per seguir treballant amb Uber necessita mantenir una puntuació mitjana de quatre amb cinc, sobre cinc. Agafar algú a les vuit del matí, amb els carrers col·lapsats, pot implicar una mala puntuació i, en l'extrem, una retirada de la plataforma durant una setmana. El programa informàtic, l'algoritme, esdevé aquí el Gran Germà que de forma inapel·lable decideix el destí del conductor.

I els requeriments no deixen de pujar. Els darrers fan referència a l'antiguitat del vehicle. També la comissió d'Uber ha anat cap amunt i ja arriba a un vint-i-cinc per cent dels ingressos dels nous afiliats. Uber és una màquina de fer calés. Les aplicacions telefòniques de United o KLM et criden un Uber a l'aeroport. Foursquare et du al restaurant desitjat amb un Uber. Google Maps fa el mateix. Tot a tocar d'un dit i sense pagar en efectiu.
Dit això, les crítiques a la uberització de les nostres societats no deixen d'augmentar. Les normes públiques es veuen substituïdes per d'altres de privades. Els càrtels existents (el del taxi, sense anar més lluny) són desplaçats per altres de nous, com el mateix Uber. Les xarxes de transport públic es transformen, els ingressos públics trontollen. Arriben crítiques a la imprevisibilitat, la incertesa i les condicions de treball arbitràries i de semiesclavatge. Som en la nova economia: flexible, precària i multimilionària alhora. Per a l'usuari, Uber és una benedicció. Per als conductors, cada cop ho és menys. Per als accionistes, ara per ara, és la gallina dels ous d'or. Evgeny Morozov, el gran fustigador del solucionisme tecnodigital, anomena aquest model el del neoliberalisme amb esteroides. De tots els qui s'han pronunciat sobre el tema, potser és el que ha dit més emprant menys paraules.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia