Opinió

Keep calm

Posse Comitatus

Tants anys esperant els tancs per la Diagonal i resulta que els conduiran mossos vestits de gala

En havent passat la guerra civil, els Estats Units (els mateixos, per cert, que van proclamar la independència amb una declaració) van aprovar el 1878 una llei, la Posse Comitatus Act, per impedir que el govern federal utilitzés l'exèrcit per preservar l'ordre públic, terreny que es reservava a forces i cossos com la policia. Era una manera d'acotar el poder central. No tenint-ne prou amb l'article 8 de la Constitució, que consagra les forces armades com a garants de la integritat territorial espanyola, Mariano Rajoy ha impulsat la Posse Comitatus marca Espanya, això és, en sentit contrari a la nord-americana. Madrid respon als moviments catalans amb una llei de seguretat (sic) que ha de permetre a l'Estat mobilitzar els Mossos d'Esquadra i les policies locals per garantir el que en diuen la defensa d'Espanya. Es tracta, doncs, de lligar curt els Mossos perquè en un moment clau hagin de triar entre el papa i la mama, com diria Carme Chacón, i per intentar així trencar Catalunya per dins abans no es trenqui Espanya, com vaticinava José María Aznar. Tants anys esperant veure entrar els tancs per la Diagonal i resulta que els conduiran mossos vestits de gala. L'ocasió s'ho valdria, però és evident que amb aquelles espardenyes no es pot conduir un tanc.

No voldria llevar importància al nou atac recentralitzador espanyol. Fa tants anys que retalla que retallaràs, que sembla mentida que quedi autogovern per laminar; fet que prova, d'altra banda, com de bé va funcionar el tan criticat peix al cove. La policia catalana és el màxim exponent d'aquella política d'ara un crostonet, ara un rosegó d'autogovern. Algun dia, quan fem revisió, elevarem el peixalcovisme als altars de la Transició nacional. ¿Què són els Mossos que volen migpartir sinó el que actualment anomenem estructures d'Estat? Avui volem el pa sencer, però perquè a molts les molles els van obrir la gana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia