Opinió

També puc opinar

Els comercials que anaven a Valladolid o Saragossa ara van a Frankfurt o Varsòvia

El Banc d'Espanya ha informat que les empreses de l'Estat surten de la crisi econòmica. L'estudi l'han fet sobre 800 grans i mitjanes empreses. El considero correcte. En canvi, l'atur disminueix molt poc i la sensació general és que tenim crisi per a estona. Voldria opinar sobre l'aparent contradicció del que acabo de dir. Tothom opina a veure qui la diu més grossa. M'hi afegeixo.

Les empreses guanyen més. Una part d'aquests beneficis són deguts a una petita recuperació de la demanda: es compren més cotxes, la campanya de Nadal serà lleugerament superior a la de l'any passat, etc. Personalment, crec que els beneficis més grans són el resultat d'una productivitat més gran. Les empreses han acomiadat molt gent i estan produint el mateix o més que abans amb menys personal, són més productives. La baixa en les vendes en el mercat interior ha estat compensada i potser ampliada per les exportacions. Aquest punt és important per a les empreses catalanes.

El mercat cada cop és més global i l'empresari s'ha acostumat a vendre al món. En lloc d'enviar els seus comercials a Valladolid, Saragossa o Santander com feia abans, ara van a Frankfurt, Singapur o a Varsòvia.

L'atur es redueix molt poc. Catalunya va ser la regió econòmica europea que proporcionalment va rebre més immigrants durant els primers anys d'aquest segle: un milió i mig de persones, gairebé tants com els que van votar sí i sí el 9 de novembre passat. El seu treball era en general poc qualificat. El fort atur català afecta una part d'aquests immigrants, la joventut que busca feina i alguns catalans de sempre acomiadats. Una part dels immigrants tenen feina gràcies al fet de treballar els diumenges o de viure per sota del nivell del que els catalans estem acostumats, que és superior al que tenien a casa seva.

Hi ha una economia submergida. Segur. Un atur real del 20% a Catalunya o del 24% a la resta de l'Estat portaria a un estat de revolta diària. Pel fet de ser submergida, no es pot calcular, però hi és, i és important. Les estructures de l'Estat han d'intentar reduir-la fins als nivell de la resta d'Europa civilitzada. Però si els inspectors s'equivoquen una mica d'objectiu, poden reduir el consum i augmentar l'atur, ja que es compren i venen serveis sense IVA, a més bon preu.

En resum: la nostra societat està més dividida que quan va començar la crisi. Les empreses que van bé, i la gent que hi treballa per un costat. Per l'altre, els acomiadats i els qui només poden viure en situacions irregulars, que són molts. És una societat més injusta. S'equivoquen aquells que diuen que trigarem vint anys a recuperar-nos, ja que no compten amb l'economia submergida, i s'equivoquen els qui creuen que podem posar el cava a la nevera. Els nivells de cotització a la borsa mesuren el benestar d'una part de la població. D'altres saben el que és la borsa i trobaran feina aviat, confio. El tercer grup el formen aquells que ni tan sols saben que la borsa existeix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia