plaça major

L'autodeterminació d'Arenys de Munt

En un país democràtic no s'hauria de permetre que grups feixistes es manifestessin públicament

El 13 de setembre vinent el municipi d'Arenys de Munt celebrarà una consulta sobre l'autodeterminació; serà la primera consulta popular sobre l'autodeterminació de Catalunya que es farà al país. La notícia, que ja se sabia des de fa temps, ha fet remoure les essències pàtries de l'extrema dreta espanyola, disposada sempre a garantir la unitat i la indissolubilitat d'Espanya. Per això ha demanat, i estranyament se'ls ha concedit, permís per manifestar-se al poble el mateix dia de la consulta popular.

El resultat d'aquesta consulta que, com es pot suposar, no és vinculant i afecta només els habitants d'aquest poble del Maresme, pot incomodar molta gent que ja ha intentat que no es celebri.

Falange Espanyola de las JONS, un partit feixista que moltes persones pensàvem que no existia perquè havia estat il·legalitzat, ha demanat permís al Departament d'Interior per manifestar-se en contra de la llibertat del poble a fer la consulta. I Interior els ho ha concedit.

Si d'entrada ja sembla grotesca l'existència d'un partit feixista que seria il·legal en qualsevol altre país d'Europa, encara és més inversemblant que se'ls hagi concedit permís per manifestar-se en contra d'una decisió aprovada democràticament en un ple municipal. No només és una decisió legal acordada en el ple municipal, sinó que també el Parlament de Catalunya s'ha manifestat a favor del dret d'autodeterminació en més d'una ocasió.

En un país democràtic no s'hauria de permetre que grups feixistes es manifestessin públicament, pitjor encara quan aquestes manifestacions són amb propòsits intimidatoris davant d'una consulta legal. Si l'excusa és que no se'ls pot negar el dret de manifestació perquè és un grup legal, plantegem-nos el fet d'il·legalitzar-lo com ho seria en qualsevol altre país democràtic o, com a mínim, si això no és possible, no permetre que es manifestin el mateix dia de la consulta i al mateix poble.

No sóc experta en lleis, com es pot veure, però crec que al País Basc s'han denegat permisos de manifestació a alguns grups quan s'ha sabut que el propòsit de la manifestació era entorpir el normal desenvolupament d'altres actes o manifestacions sol·licitades amb antelació. Catalunya no és el País Basc, ja ho sabem, però les lleis s'haurien d'aplicar amb els mateixos criteris quan es tracta de situacions similars. Si no es fa així es podria pensar que la llei s'aplica diferent quan es tracta de la dreta o de l'esquerra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.