Opinió

Avui és festa

L'escalfament

En els esforços d'aquells nens per trobar el mot just s'hi entreveu l'estranya sensació que el pensament és previ a les provatures lingüístiques

Hi ha gent que primer parla i després, si convé, pensen el que han dit. Pensar abans d'opinar els sembla un prejudici, una nosa absurda. Potser per això és tan suggeridor el documental Ce n'est qu'un début (”només és el començament”), una d'aquestes coses tan franceses que mostra un grup de pàrvuls (4 i 5 anys), d'una escola pública dels barris perifèrics de París, en un taller de... filosofia. A les hores convingudes, la mestra encén una espelma i anuncia que no es tracta de cap aniversari: és el senyal que ha començat l'hora de réfléchir (hi ha paraules, sobretot si són abstractes, que més val dir-les en francès). Gradualment, la mainada s'hi posa i, amb les mínimes interferències de la mestra, exploren els grans temes de la vida i la literatura universal: l'amor, la mort, la justícia, la llibertat... L'espectador assisteix a l'espectacle de la formalització del pensament en la ment d'uns infants. És la lluita dolorosa per acordar idees i mots, per trobar el llenguatge que fixi el pensament i deixi ben establert el significat. Potser sí que els límits del coneixement són els límits del llenguatge, però en els esforços d'aquells nens per trobar el mot just s'hi entreveu l'estranya sensació que el pensament ja hi és, que és previ a les provatures lingüístiques. El documental és ple de perles. Els agafa tanta afició a fer servir el cap que un nen diu que ja n'està tip de trobar-se pel pati totes les nenes exigint-li “reflexió”. Potser sí que pensar massa (com va entendre el pobre Hamlet) et paralitza i no et deixa viure ni anar per feina. Un amic em va venir a saludar l'altre dia però no sabia què dir-me. Al final li va sortir això: “Noi, és que aquests dies estem sota un escalfament general en aquest país que ja no pots parlar normalment. Només es pot parlar d'una cosa.” Al documental hi ha un nen que presenta l'escalfament des d'un angle interessant. Ha fet una descoberta: els aparells televisius s'escalfen perquè els noticiaris van plens d'incendis, bombes i crits. Els nens, savis com són, pensen que seria convenient refredar les notícies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.