Opinió

de set en set

Atorgabrams?

El títol aquest d'avui no és sinó la contracció, possiblement malreeixida, de les dues frases fetes que, en relació antitètica, millor serveixen per expressar el dilema a què sovint cal encarar-se a l'hora de prendre partit davant una provocació pretesament intel·lectual.

L'una és aquella de “brams d'ase no arriben al cel”. O sigui, la que advoca per manifestar menyspreu olímpic davant allò que l'injuriat decideix considerar com a simples estirabots propis d'un pec, probablement pres de la síndrome d'Heròstrat.

L'altra és la de “qui calla, atorga”, consistent a optar per replicar frontalment qui, a l'empara de complicitats babaues i comptant amb un cert ressò mediàtic, desbarra pels descosits.

La dificultat està llavors a saber quina és la millor actitud a adoptar en cada cas. Tot i que també, de vegades, el més aconsellable és decantar-se per una via intermèdia, merament al·lusiva, car qui tingui orelles ja ho sentirà.

Ens trobem així amb el just homenatge tributat fa poc a un dels homenots que més han fet i fan per aquest país: algú més digne de tenir-hi fe que no pas en cap Déu remot o inexistent. Temps li ha faltat però a segons quin mec per insultar-lo greument. Insensat! Qui escup contra el cel, acaba enllefiscat pel propi gargall!

O, en un context ben diferent, hi ha també qui, tot escudant-se en una paralipsi, s'ho fa venir bé per titllar directament de “nazi” una publicació acadèmica de llengua i literatura. I ho fa, pobret, tot per no haver entès Hegel ni res del que se'n deriva. A tall de trist portaveu d'una “rabineria excitada” (l'expressió és de Joan Fuster).

Quins brams més quecs per atorgar-los un mínim crèdit!

Concloent (en el grec dels últims dos segles llargs): Halbbildung ist schlimmer als Unbildung; (o en el llatí d'ara): A little learning is a dangerous thing.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.