Opinió

LA CRÒNICA

DE barcelona

Madrid-Barça, qüestió de fe

Aquest espai no és de crònica esportiva, sinó ciutadana. Però ja se sap que el Barça és més que un club i, per tant, això ens dóna tot el dret a parlar del partit del dimecres. Per exemple, aquest enfrontament, un de més, arriba amb dades noves, amb una informació complementària no computada fins al present. Ja sé que resulta difícil de creure, però encara no fa un mes es va presentar el darrer estudi de Metroscopia, un equip d'anàlisi integrat per especialistes dedicats a estudis d'opinió de la societat espanyola. En la seva presentació afirmen d'ells mateixos que són independents. I que, amb humilitat, intenten projectar aquesta independència en els seus treballs. Molt bé. Ens els creurem. Saben quin és un dels darrers estudis que han publicat? El dedicat a preguntar sobre el Madrid i el Barça. Els resultats són diversos i fins i tot inesperats. Pel que fa a l'espanyolitat o la catalanitat, els grans temes, no ens donen cap resultat nou, però en qüestions menors, sí. Per exemple, assenyala que el 31% dels afeccionats espanyols s'identifica amb el Madrid i només un 25% amb el Barça. Però curiosament, si en comptes de fer servir el verb identificar-se s'utilitza simpatitzar, resulta que guanya el Barça (37% contra 32%) D'això es dedueix que molts afeccionats espanyols que s'identifiquen amb el seu equip, posats a sentir simpatia entre el Marid i el Barça, en senten més pels catalans que no pas pels madrilenys.

El millor de l'enquesta (i cal reconèixer imaginació a la gent de Metroscopia) és quan pregunten sobre religió. Sí, ho han llegit bé, sobre religió. S'arrisquen a un resultat? Som-hi: resulta que entre el grup que s'autodefineix com a no creient, la meitat s'identifica amb el Barça i només un 11% amb el Madrid. De manera més o menys lògica, el grup que s'identifica com a catòlic és majoritàriament del Madrid (un 40%) contra un 30% del Barça. Si s'afina més i es pregunta als catòlics practicants, la diferència disminueix, però continua guanyant el Madrid (35%-29%). Ara bé, la golejada és rotunda a favor dels blaugrana quan es pregunta la preferència sentimental dels que professen altres religions (57%-14%). O sigui que, de cara a dimecres, ja ho saben, el partit del Barça contra el Madrid té un rerefons transcendent i mai imaginat. Àngels contra dimonis. Creguts contra descreguts. I, atenció, vista la darrera dada, espanyols contra no pas catalans, sinó immigrants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.