Articles

L'endemà del dissabte

Fringe.

Des de fa unes setmanes els que no volem apagar el televisor després de Polònia hem estat mirant Fringe, una sèrie de la cadena Fox. A cada capítol passa si fa no fa el mateix: un grup de civils moren en unes circumstàncies estranyes, els seus cossos convertits en trossos de porc agredolç; tot seguit un científic boig (sabem que ho és perquè en els moments de més tensió sempre diu coses com “ara necessito un gelat de maduixa”), junt amb el seu fill i una agent de l'FBI, descobreix que el responsable de tot plegat és algú amb qui l'esmentat científic guillat havia col·laborat en uns experiments que la CIA va portar a terme fa uns 40 anys; i avall que fa baixada cap al desenllaç setmanal.

Àcid.

Aquests experiments eren ben curiosos. En aquella època pre-Wikileaks, la CIA, a la recerca de nous mètodes d'interrogació, administrava LSD –en unes dosis industrials– a voluntaris militars i civils. El 1957 es va reclutar el psiquiatre escocès Ewen Cameron (no deu ser casualitat que el científic de Fringe parli amb un lleuger accent escocès) per combinar aquests experiments amb xocs electroconvulsius, la privació sensorial i la hipnosi.

Raw.

El que no se sabia fins fa ben poc (vegeu rawstory.com) és que la CIA, en el més pur estil de Fringe, també va implantar elèctrodes al cervell d'algun d'aquests conillets d'Índies. Un d'ells, el soldat Bruce Price, havent estat anestesiat contra la seva voluntat, es va despertar en un laboratori, lligat a una llitera i cobert de sang; després, va patir tota mena de trastorns mentals; el 2004, una TC va descobrir l'existència d'un petit estri artificial prop del seu lòbul frontal, i ara, per fi, Price ha portat la CIA a judici. Val a dir que molts governs han fet experiments dubtosos amb fins militars. Del govern espanyol, però, només se'n coneix un: el primer ús massiu del gas mostassa, als anys 20, en la guerra del Rif, contra els berbers d'Abd el-Krim: una prova que ha causat estralls carcinogènics fins a la tercera generació. Aquest episodi, segurament, no dóna per fer una sèrie de ciència-ficció, però potser el govern espanyol podria admetre oficialment que va tenir lloc –cosa que no ha fet mai– i pagar les indemnitzacions corresponents. Abans que algú faciliti l'adreça de l'Archivo Militar del Ejército del Aire a l'equip de Julian Assange.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.