Articles

Trossos

Retrat

A més de repartir uns escons, uns resultats electorals fan un retrat del país. En el retrat que va sortir diumenge passat hi unes novetats transcendents, més enllà de l'efecte polític immediat. El país no és ben bé com havíem dit que era. Alguns vells mites trontollen. Per exemple, que un increment de la participació beneficia l'esquerra i particularment el PSC. O que tenim un país dual, amb dos comportaments polítics antagònics: el món metropolità i la resta.

Votants

Si ens haguessin ensenyat només el resultat en escons, tots hauríem dit que era el producte d'una baixada de la participació. La tradició diu que hi ha un electorat socialista que s'absté a les catalanes, concentrat a l'àrea metropolitana. Per tant, molta CiU, poc PSC i un Parlament atomitzat serien senyal de més abstenció, sobretot al voltant de Barcelona. Va passar al contrari. La participació va pujar i més a l'àrea metropolitana, on es va fer el tomb: sis punts a Badalona per quatre a Vic.

Dualitat

Una Catalunya rural i catalana de tota la vida que vota CiU i una Catalunya metropolitana, amb fills de la immigració, que vota PSC. Aquest era el retrat tòpic. Diumenge no va funcionar. El comportament electoral del país va ser sorprenentment homogeni, pel que fa als grans. CiU va guanyar a tot el segon cinturó i a totes les comarques del país. El PSC va recular arreu. Potser és hora de revisar el mite de la Catalunya dual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.