Opinió

En trànsit

José Montilla demanava fa tot just una setmana els vots progressistes per aturar “el tsunami conservador” que recorre Europa. No només no els va obtenir sinó que l'onada ha estat tan gran que s'ha emportat per davant el PSC –perd nou diputats i es queda en 28, el mínim històric– i ERC. L'efecte d'arrossegament dels republicans és brutal. Els de Joan Puigcercós perden més diputats que no en guanyen. Dels 21 passen a deu. La davallada del 28-N ha obert una crisi dins dels socialistes i d'Esquerra de la qual, a hores d'ara, és difícil calcular l'abast. El que sí està clar és que el PSC i ERC són partits en trànsit sense que se sàpiga cap a on exactament. La factura del tripartit només és mesurada per ICV-EUiA, que resisteix malgrat perdre dos escons. En té 10.

Amb la caiguda més important damunt les espatlles, Montilla plega. No serà diputat del Parlament de la novena legislatura –era previsible– i tampoc no repetirà com a candidat a primer secretari en el congrés del partit, a la tardor. La prioritat i primera preocupació del PSC són les eleccions municipals del maig, però obrir el meló successori el 28-N per repartir-lo en un any deixa la formació en una situació de provisionalitat. El líder dels socialistes ha encarregat a Joaquim Nadal i Miquel Iceta –seran president i portaveu del grup parlamentari– la complicada navegació de la transició, en una mostra que la vol tutelar i que tampoc vol situar ningú –i menys la número dos, Montserrat Tura– en la primera línia de sortida per al seu relleu davant del partit.

El cas d'Esquerra és diferent. Joan Puigcercós ha posat el càrrec a disposició del consell nacional –òrgan que controla– en un moviment que busca fer pinya i el seu reforçament després de la clatellada. És un gest simbòlic i quasi obligat després que el seu número dos, Ernest Benach, renunciés a asseure's a la cambra catalana com a diputat de l'oposició després d'haver-la presidit. Els republicans han convocat el consell pel 18 de desembre.

En els dos casos, les direccions volen processos controlats. Però la caiguda és important i l'onada del 28-N ja ha començat a fer emergir els debats interns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.