Opinió

No hi ha foto

Diuen que la imatge que Pasqual Maragall va donar la nit electoral del 16 de novembre del 2003, malgrat que havia guanyat en vots a CiU, va ser determinant per situar-lo com a derrotat d'aquella convocatòria, tot i que després va acabar formant el primer govern tripartit amb ERC i ICV-EUiA. Un abatut Maragall va admetre en l'espinosa compareixença davant dels militants a Nicaragua –quarter general dels socialistes catalans– que no s'havia assolit el “resultat esperat” i va apel·lar a les esquerres perquè assumissin “les seves responsabilitats”. El PSC obtenia 42 diputats, vuit per sota dels 50 que el mateix Maragall havia aconseguit el 1999. Aquella nit es començava a gestar el primer govern catalanista i d'esquerres que el portaria a la presidència.

La imatge en política és important, fonamental. I, en un context en què es cuida gairebé tant el continent com el contingut, ha aixecat recels el format elegit per l'executiu per fer balanç del compliment del pla de govern, que inclou les mesures fetes en els darrers quatre anys. Asseguren que el full de ruta s'ha assolit en un 90%, però l'anunci es fa en la compareixença posterior al Consell Executiu. La valoració no ha anat a càrrec del president de la Generalitat i tampoc hi ha participat cap representant d'ERC i ICV-EUiA. Havia estat el mateix Montilla el que l'havia presentat el març del 2007, primer explicant els eixos en una conferència al Col·legi de Periodistes i, posteriorment, després del Consell Executiu.

En un moment en què la marca tripartit ja no ven, i a dos mesos de les eleccions, als socis els resulta difícil retre comptes de la feina feta de forma conjunta, malgrat que hi ha unanimitat en els grups d'esquerres que s'ha de reivindicar, perquè, asseguren, en els darrers set anys s'ha fet un salt qualitatiu en qüestions com ara les polítiques socials. El problema és que la fotografia unitària no és oportuna. Els lliga a una fórmula de la qual es volen deslligar i els associa amb uns dirigents que van forjar el pacte d'esquerres que, si no han passat a un segon pla polític, tot indica que ho faran en la propera legislatura. Aquest cop, sembla que no hi haurà foto.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.