Articles

La contra

Una parella imbatible

La Fundació Pasqual Maragall i l'Arxiu Humberto Rivas han impulsat l'exposició ‘Art a consciència' amb artistes de primera fila

Plaça Letamendi, 1. Sí, és la Galeria Joan Gaspar i el túnel del temps transporta la cronista a una estampa familiar. Un munt d'artistes, artífexs molts d'ells de la conversió de Barcelona en capital de la creativitat, fan costat una vegada més a Pasqual Maragall i Diana Garrigosa. I també a Maria Helguera, vídua d'Humberto Rivas, que va patir, com l'expresident, Alzheimer.

És la inauguració de l'exposició Art a consciència. Artistes per a la recerca contra l'Alzheimer, que ha reunit obres de quaranta creadors de primera fila, com Antoni Tàpies, Xavier Mariscal, Evru o Perico Pastor, i que serà a la Gaspar fins al 9 d'octubre. La recaptació de la mostra, que molt probablement es repetirà amb noves obres que en aquesta ocasió no s'han pogut exposar –l'espai de la galeria, es va patir dimecres a causa de l'èxit de la convocatòria, és limitat–, es destinarà al projecte científic que impulsa la Fundació Pasqual Maragall, dirigida pel doctor Jordi Camí.

Centrem-nos, però, en la tarda de fa dos dies. Va ser emotiva. I s'hi va ignorar de ple la polèmica política de la jornada, amb Maragall com a involuntari protagonista per obra i (poca) gràcia d'una formació política. A Letamendi hi havia coses importants a fer. Garrigosa, amb el micròfon a la mà, va exercir de mestra de cerimònies en la presentació d'aquesta exposició que ha superat les expectatives. El mèrit, segons va dir Camí, és de Garrigosa i Helguera, dues dones que coneixen de prop què és l'Alzheimer. “Una parella imbatible”, va batejar-les el doctor. Ho són.

Com també ho és l'expresident, que, passen els anys i canvien les circumstàncies, i segueix amb capacitat per fer somriure un públic amb un munt de cares conegudes i amics de la família. Perquè va ser Maragall l'encarregat de tancar l'acte i ho va fer anunciant la presentació imminent del documental dirigit per Carles Bosch i en el qual es mostra la quotidianitat dels tres primers anys de malaltia. Un documental titulat Bicicleta, cullera, poma, les tres paraules que s'utilitzen en l'exploració clínica de la memòria a curt termini, i que Maragall, va rebatejar, no sense ironitzar sobre les limitacions que l'imposa l'Alzheimer, com Ampolla, cadira, butaca. La propera cita amb el president, als Verdi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.