Articles

Puja aquí

Quin fum fa? Fa un fum fi...

L'última polèmica tabaquera l'ha engegat la conselleria de Sanitat del govern basc, amb el seu anunci de sancionar els conductors que fumin dins el cotxe quan hi ha nens presents. La consellera nostrada del ram, Marina Geli, ha afirmat que no tan sols subscriu la mesura sinó que és partidària de fer-la extensiva a tots els conductors que fumin, vagin o no vagin acompanyats de criatures, perquè diu que el cigarret pot distreure la conducció i ocasionar accidents.

En la meva espartana qualitat de fumador contumaç que ahir mateix va complir set mesos d'haver deixat el vici (diuen que només aconsegueixes deixar-ho del tot quan ja no dus el compte del temps que portes sense fumar), permetin-me que hi digui la meva. És cert que el cigarret pot distreure el conductor (hi ha una seqüència memorable respecte a això a The big Lebowski, dels germans Coen, quan Jeff Bridges intenta llençar la burilla d'un porro per la finestra del cotxe, i resulta que el vidre és tancat), però no distreu més que els comandaments de la ràdio, del CD o de l'aire condicionat, per exemple. I no distreu tant com els nens, per cert, a qui tot sovint els pares conductors dediquen molta més atenció que a la carretera, a causa de la seva tendència (dels nens, no de la carretera) a muntar petits pollastres durant el trajecte. I no per això es prohibeixen la ràdio, el CD, l'aire condicionat ni els nens dins els cotxes. De moment, és clar.

Per altra banda, avui en dia sembla que ja tothom hauria de tenir assumit i interioritzat que no s'ha de fumar en presència de les criatures, i menys en espais tancats com ara un cotxe (nostàlgia de la calor familiar de la infància, quan els nostres progenitors dolçament ens gasejaven amb el fum del Lola o del Ducados, a l'interior d'un Renault 8 o d'un Seat 850 amb les finestres apujades). Naturalment sempre queden brètols, i algú hi haurà prou dur de mollera per continuar fumant dins el cotxe àdhuc quan hi viatgen els seus plançons (o els d'altri). Però, una vegada més, ens trobem amb una qüestió que pertany a l'àmbit de la intimitat de les persones, i tal vegada seria hora que els nostres governants renunciessin a aquesta indomable i lamentable vocació de comares, que només serveix per contribuir a la consolidació d'una societat que de cada dia es mostra més entabanada, pueril i burra. I ja en parlarem un altre dia, si volen.

Perquè si del que parlem és de salut pública, potser tampoc hi seria de més començar a preocupar-se no tan sols pel fum que hi pugui haver dins el cotxe, sinó també pel que pugui expulsar a l'exterior. Vull dir que, a banda del tabac i dels fumadors, no sembla que les quantitats ingents de CO2 que els cotxes aboquen a l'aire que respirem hagin de ser gaire saludables. Prohibim la indústria automobilística? A més d'un segur que li encantaria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.