Articles

el compromís i l'excel·lència en tots els àmbits

seran claus per fer avançar el país

Ara toca liderar

Els propers 27 i 28 de setembre ens tornarem a trobar al monestir de Sant Benet de Bages, sota l'hospitalitat de la Fundació Caixa Manresa, un centenar de persones interessades i preocupades pel futur del nostre país. La trobada de Sant Benet aplegarà líders polítics, empresarials, acadèmics i socials amb la convicció compartida que només podrem avançar si treballem plegats, si definim conjuntament els reptes prioritaris, i si som també capaços de consensuar els plans d'acció que el país necessita. No és aquesta una tasca improvisada. L'anem realitzant des de fa cinc anys. Ens ha servit per aprendre dels altres, per compartir informació i coneixement i, sobretot, per adonar-nos que els lideratges –sobretot en les esferes social, econòmica i política– o són relacionals o estan condemnats al fracàs. A alguns, dedicar tot un dia a escoltar i dialogar amb els altres els pot semblar una pèrdua de temps o un exercici més de relacions públiques. Per nosaltres, representa el moment oportú per vincular reflexió i acció, per intentar combinar la dimensió cognitiva amb la dimensió propositiva, i per aprendre a harmonitzar les preocupacions o els interessos privats amb la contribució al bé comú.

En un context institucional destructiu i maniqueu com el que sovint predomina a Catalunya i Espanya, aquests espais transversals potser no aconsegueixen tenir immediatament un impacte transformador, però ajuden a focalitzar i identificar l'agenda de temes que el país hauria de tenir present i també a oferir pistes i eines sobre la manera d'abordar-los. Hi ha el convenciment que l'acció política continua sent una condició necessària per trobar una sortida exitosa als problemes que avui tenim, però davant de la complexitat de la nostra realitat i dels reptes a què ens enfrontem, també sabem que la política ja no és una condició suficient si no compta també amb les contribucions de la societat civil, del món de l'empresa i dels científics i experts. Quan diem, doncs, que “ara toca liderar” ens volem referir a tots els actors la veu i l'acció dels quals sovint no ha estat prou tinguda en compte en els darrers anys. Necessitem nous actors, nous dissenys institucionals i nous instruments per tractar i gestionar bé uns problemes que amb la limitació de les eines clàssiques de la política tradicional ja no podran ser resolts. “Ara toca liderar” no vol dir que hem de buscar líders. Parlar de liderar no és esperar el messies que ens porti a la terra promesa. Liderar és una síntesi de valors, projecte i compromís. “Ara toca liderar” vol dir que tots –especialment els que tenen responsabilitats en el nivell i l'àmbit que sigui– han d'activar la seva capacitat de compromís de construcció de projectes, i excel·lir-hi.

Vivim moments de crisi i de canvi, tant en l'àmbit local com mundial. No podem respondre a aquesta situació des de visions heroiques o reduccionistes sinó combinant, com en la conducció del cotxe, tots els instruments de navegació de què disposem: els miralls retrovisors, les llums curtes i també les llums llargues. I ho hem de fer amb els millors pilots. Hem de mirar al passat (per saber d'on venim), estem obligats a gestionar el present i hem d'atrevir-nos a preparar el futur.

El lideratge ha de fer constantment aquesta transició entre herència i projecte. Per aquest motiu, en aquesta trobada abordarem dos temes de naturalesa ben diferent. D'una banda, discutirem quines iniciatives s'estan impulsant per donar resposta al repte de la governança de la geopolítica global i quines conseqüències tindrà per a nosaltres; i, d'una altra banda, proposarem fixar una nova agenda de canvi econòmic i social per a Catalunya i Espanya, almenys en dos aspectes que seran claus en els propers anys: la reforma de les administracions públiques i la reforma de l'Estat de benestar. Ho repetim: vénen temps de canvi, i el que ara toca és liderar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.