Opinió

Lletra petita

Autobloquejats

“Si l’amnistia, que calia tramitar ràpid per driblar jutges i fiscals, s’instal·la en picabaralles ERC-Junts i PSOE-PP, la justícia té feta mitja feina i l’agenda política, altres afers “pendents”

L’amnistia va ser una de les condicions imprescindibles que l’independentisme va posar per tornar a investir Sánchez al capdavant del govern de l’Estat. ERC i Junts així li ho van fer saber a la tardor, i amb aquest compromís van pactar-hi perquè accedís a La Moncloa de nou, ja fa quatre mesos. Tot el bloc de la investidura s’hi va sumar fins que Junts va trobar insuficient el text en comprovar –era de preveure– que la cúpula judicial s’hi abraonaria i se la saltaria, si cal abans i tot d’aprovar-se, per intentar que hi quedessin fora els principals líders independentistes, i especialment Puigdemont. Donar més temps per a la redacció només ha complicat la tramitació i el falcat polític, com ja s’està veient amb la relliscada de Feijóo. La tibantor entre Junts i ERC per les respectives converses/salutacions/cafès/aigües o el que fos, també amb el PP, abans de la investidura només lamina l’amnistia. Al final, a Sánchez ja li està bé que tothom s’hi empantani, i si ni els partits catalans es posen d’acord sobre l’abast de l’amnistia i comencen a fer-ne picabaralla, els jutges i fiscals la torpedinen, i Europa comença a creure’s la trama russa durant uns mesos, el millor per al PSOE és que quedi al calaix, que Sánchez ja és president i totes li ponen. Fins i tot el PP podria perdre Galícia. Només la campanya ha aconsellat Díaz Ayuso i la resta de barons a tancar files amb el cada cop més dèbil Feijóo. Sánchez acreditarà que ha intentat reconduir l’encaix català, políticament i judicial, fins i tot patint manifestacions davant de les seus socialistes, però podria aviat centrar-se en altres afers de l’agenda “pendents”, com ja reclamen des de diferents autonomies. La justícia estatal encara té l’as a la màniga per si investiga Tsunami, jutja els CDR o vincula terrorisme a tot l’independentisme. De moment el fiscal general s’alinea amb l’amnistia, però la majoria de fiscals s’hi oposaran. D’aquí a una setmana, en la comissió de Justícia del Congrés, es veurà si continuem bloquejats o es tira endavant i que sigui el que el Constitucional vulgui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia