Opinió

Lletra petita

Ho tenim molt cru

“Tant de bo l’operació Catalunya servís per revelar que la Transició va passar de llarg de molts despatxos, però diu M. Rajoy que ja ens hi podem posar fulles

Mariano Rajoy està convençut que no passarà res; que tenien la raó; que van fer el que calia per parar els peus als “colpistes” i defensar la unitat d’Espanya i que el fi justifica els mitjans; que ja poden constituir tres comissions d’investigació o destapar tres mil documents que demostrin la implicació del seu govern i d’altres instàncies de l’Estat en l’operació Catalunya, perquè ho tindran “molt cru” per portar el cas als tribunals i encara més per aclarir les responsabilitats. El cas és que no li falta raó. Han passat més de deu anys i encara és hora que l’estat democràtic i de dret mogui un dit per esclarir els fets, senyalar els culpables i cauteritzar la ferida oberta al sistema democràtic espanyol. Pedro Sánchez pot fer de la necessitat virtut, però fa quatre dies ell i tot el PSOE estaven més a prop del Senyor X del GAL que de les víctimes de l’operació Catalunya i dels que fa molt de temps que la denuncien i demanen que s’investigui a fons. Tant de bo acabin pagant els que hagin de pagar per haver violat la llei, els drets dels ciutadans, el respecte al pluralisme polític i les bases de l’estat de dret. Seria un pas important, però no el més important, perquè el més important seria que, a partir de la rendició de comptes i de fer net, s’arribés a la convicció que a Espanya la Transició va passar de llarg de molts despatxos, d’edificis sencers i que cal afrontar la reforma profunda de la judicatura, dels cossos de Policía, Guàrdia Civil i serveis d’intel·ligència, fins i tot de la llei de secrets oficials, perquè el paradigma democràtic posi l’estat de dret per damunt de la repressió, la llei per damunt de la interpretació esbiaixada i tramposa, la llum d’un procés de justícia sobre l’ombra dels informes falsos, dels xantatges, de les empares judicials arbitràries, de les infiltracions policials injustificades, de l’espionatge prospectiu per qüestions polítiques i no pas criminals... Tant de bo passés tot això, tant de bo M. Rajoy ho tingués més cru que nosaltres, però sent realistes la història d’Espanya li dona tota la raó. I, només per això, fer tots els possibles per separar-se i posar distància d’aquest Estat no només és legítim, sinó que és el més prudent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia