Opinió

De debò, ‘Castaween’?

Per sort, a Girona encara queden força parades de venda de castanyes associades a les Fires i molts llocs on trobar panellets

Es veu que no guanyem per sorpreses. Ara, a la tradicional batalla entre la castanyada i Halloween, enguany s’hi ha afegit un nou terme que intenta agrupar la tradició anglosaxona i la tradició catalana, és a dir, que anem tots disfressats menjant panellets i castanyes i duent flors al cementiri. Els amants de la fusió defensen el Castaween, més o menys com els lingüistes que volen fer un pas més en el llenguatge igualitari i aposten per dir totis en comptes de tothom. Voleu dir que no estem perdent el nord? Tothom és lliure de celebrar les tradicions que vulgui i de la manera que vulgui; el que no té sentit és voler-ho imposar als altres com sembla que darrerament està passant amb molts aspectes de la vida. Hi ha qui s’entesta a predicar que tots ens hauríem de llançar com bojos a menjar proteïnes alternatives d’origen vegetal, mentre que hi ha qui defensa que hauria de ser obligatori anar a una cursa de braus. Amb les tradicions passa quelcom semblant: si no penges la carbassa a la porta de casa, ets un antisocial, i si per Nadal no poses llumets al balcó, és que renuncies als costums més ancestrals. A les pastisseries ja els anirà bé que les tradicions es fusionin, així esperen assolir la xifra rècord de 250 tones de panellets entre els que segueixen la tradició de la castanyada i els que segueixen el Halloween, encara que aquests darrers ja comencen a tenir tot un reguitzell de pastissets propis, com els ossos de sant de massapà, la carbassa de pa de pessic, els fantasmes de mousse de nata i vainilla o el “pa de morts”, que ja diuen en alguns forns. No és difícil preveure que aquestes creacions gastronòmiques aniran ocupant el seu lloc com al seu moment ho va fer el panettone, que en algunes cases ja ha desplaçat els torrons per Nadal. Per sort, a Girona encara queden força parades de venda de castanyes associades a les Fires i molts llocs on trobar panellets, tot i que sempre ens quedarà la versió feta a casa. Malauradament, ens han imposat el Halloween i això sembla que ja no té marxa enrere, però aviso que els que som de castanyada ens resistirem a fer bestieses anomenades Castaween, o com punyetes en vulguin dir, malgrat els interessos que hi pugui haver a barrejar-ho tot. Queda dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia