Opinió

L’estació de Dalí i Lorca

La casa Mas Roger va influir en Salvador Dalí, que hi va viure els seus anys de joventut

Fa pocs dies vaig anar a l’estació de tren de Figueres a esperar el bon amic Salvador Garcia. En el moment de la seva arribada vam rememorar que en aquell mateix lloc el pintor Salvador Dalí havia anat a rebre un seu amic que també es deia Garcia i que arribava en tren a Figueres. Devia ser en alguna de les tres ocasions, entre els anys 1925 i 1927, que Federico García Lorca va visitar Figueres. I és que totes les estacions del ferrocarril tenen les seves històries. És una llàstima que aquesta estació tingui un futur incert, ja que per decisions polítiques i operacions urbanístiques (que, sincerament, crec que són errònies) es pretén eliminar-la del centre de la ciutat per traslladar-la al municipi veí de Vilafant.

Precisament, un grup d’estudiants de l’institut Ramon Muntaner de Figueres, on també havia estudiat Dalí, recorden la relació entre el pintor empordanès i García Lorca amb un itinerari literari per la ciutat que comença a l’estació de tren i passa per la casa Mas Roger, que va influir en Dalí, ja que hi va viure els seus anys d’adolescència. Un edifici inclòs en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i que no té res a veure amb la casa natal del pintor, que és a pocs metres. Els Amics dels Museus Dalí, inspirant-se en aquest treball sobre García Lorca i Figueres, han organitzat un recorregut lorquià per diferents escenaris. Llàstima que només es faci una única i exclusiva visita guiada, reservada als socis de l’entitat organitzadora, i no s’hagi obert a la resta de figuerencs. El que sí que estarà obert al públic en general d’aquí a poques setmanes serà la casa natal del pintor, al número 6 del carrer Monturiol, un immoble que, a diferència de la casa Mas Roger, poc o gens va influir en la vida i l’obra de Dalí. De totes maneres, després d’una inversió de més de tres milions d’euros, s’ha aconseguit que aquest sigui un espai amb un recorregut immersiu on se sentirà la veu del pintor, amb imatges projectades, que permetran fer una passejada per la vida empordanesa de l’artista. Les visites seran en grups reduïts de vuit persones, un sistema agraït pel visitant, però no tant perquè els surtin els números als gestors de la casa museu a l’hora de fer caixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia