Opinió

Tal dia com avui

Josep Maria Espinàs

Fitxa de dictador

Veure per televisió l’arribada del dictador Somoza –no diem “ex”, perquè un dictador sempre és un dictador– als Estats Units és francament irritant. L’home que ha destrossat un país i ha fet matar milers de persones es presenta amb un increïble somriure, segur d’ell mateix, provocatiu en la seva misèria humana, disposat a viure –a continuar vivint– com un multimilionari a Miami, Florida. Havia dit, encara no fa un mes: “Jo no faré com el xa de l’Iran. Ell ha fugit, abandonant la seva gent. Si cal que mori ho faré aquí, a Nicaragua”. Paraula de dictador.

Els Somoza han abusat del seu país durant més de quaranta anys. El Somoza d’ara té una fortuna calculada en un mínim de cent mil milions de pessetes (100.000.000.000)! És alliçonador de saber que la meitat de la població guanya unes sis mil pessetes (6.000)... l’any! L’atur és del quaranta per cent, i l’analfabetisme va del quaranta per cent, a les ciutats, al setanta per cent, al camp. És el resultat de quaranta-tres anys de somozisme. L’altre resultat és que Somoza és propietari o copropietari de prop de dues-centes empreses: línies aèries i marítimes, cadenes hoteleres, escorxadors, empreses de pesca, de refinament de sucre, de tabac, arròs i cafè, de construcció, d’automòbils, de Banca, de teixits... Se suposa que Somoza controla el quaranta per cent de l’economia de Nicaragua, que a més ha estat pràcticament cedida a les multiestatals, i se sap que té interessos importantíssims en negocis situats als Estats Units.

L’impudor del dictador ha estat tan enorme que aprofità el terratrèmol de Managua a benefici propi, i el món civilitzat s’empassà la vergonya de veure com tot l’ajut enviat canviava de destinació. Encara més: Somoza creà Plasmaféresis, empresa que es dedicava a comprar la sang als seus súbdits i, convertida en plasma, l’exportava als Estats Units. Si tenim en compte que la tossuderia de Somoza ha costat aquestes últimes setmanes trenta mil morts –i Nicaragua només té dos milions d’habitants–, cal admetre que Somoza ha malgastat diners acceptant de comprar la sang dels vius...

Com tots els dictadors, Somoza ha dut el seu poder personal fins al punt més tràgic, ha simplificat la situació a base del “o comunisme o jo”, ha deixat el país arruïnat i al capdavall s’ha assegurat un futur opulent per a ell i la seva família.

I no podia fallar: l’home que manà bombardejar el seu poble s’ha endut a Florida el seu periquito predilecte, no fos cas que els sandinistes el maltractessin…



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.